V čem Češi chybují při výběru vlastního bydlení?

Ve vlastním bydlí zhruba 80 procent Čechů. A přestože je výběr vlastního bytu jednou z nejdůležitějších událostí v životě, lidé při něm dělají velké množství chyb. Dokládají to zkušenosti Tala Groznera, ředitele společnosti Star Group.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

„Úplně základní a také nejrozšířenější chybou je to, že lidé neuvažují o tom, jak budou žít za 5, 10 let či 20 let. A pokud tvrdí, že o tom uvažují, tak si to stejně většinou nedokážou realisticky představit,“ vysvětlil Tal Grozner.

Má tím na mysli, že již při samotném výběru bytu, který financují buď z vlastních zdrojů, nebo úvěrem, by měli přemýšlet, jakým směrem se jejich život v bytě, který si dnes vybírají, bude ubírat. „Žena se zaměří na kuchyň, muž na garáž a společně uvažují o velikosti ložnice, případně dětského pokoje, pokud děti mají nebo je do budoucna plánují. Již v této fázi by měli myslet na to, kde budou parkovat kočárek, kola a později dětská kola, lyže, brusle a další sportovní vybavení, což v městských bytech představuje vždy problém. Přitom je to zcela předvídatelný vývoj,“ začal vypočítávat ředitel Star Group.

„Množství předmětů v domácnosti roste nezadržitelně. Takže je potřeba vybírat byt takový, do kterého jde uložit vše, co rodina má, a pak také to, co asi tak bude mít za 5–10 let. Třeba zdánlivě prostorná vstupní chodba je ideálním místem na postupné přidávání vestavných skříní,“ připomněl Tal Grozner. „Jen ji prostě musíte v bytě mít,“ doplnil s úsměvem.

Dostatek prostoru pro ukládání přibývajících věcí vyřeší koupě sklepní kóje. Zaprvé její existence na patře není standardní, zadruhé obvykle nejde o vysokou investici, která by limitovala pořízení vlastního bydlení. „Sklepní kóji, stejně jako třeba úložnou kapacitu garáže, doporučuji každému předem dobře promyslet a navrhnout. Ideální je udělat si zmenšený model v odpovídajícím měřítku a do něj si co nejefektivněji skládat zmenšené police, krabice, jízdní kola, lyže, brusle, výstroj pro potápění či cokoli jiného, co používáte ve volném čase,“ poradil ředitel Star Group.

Málokdo si uvědomuje, kolik místa v místnosti zabírají nevhodně umístěné dveře. Pokud je chcete otevírat dokořán, zabírají fakticky prostor na hloubku dveřního křídla. Tím pádem za ně můžete dát fotografii na zeď, ale ne kus nábytku. Při jejich umístění k sousední stěně tak prakticky přijdete o kus stěny, ke které byste mohli postavit skříně, police či jakýkoli předmět. Z toho důvodu je dobré si dopředu rozmyslet využití každé místnosti a představit si rozmístění nábytku. Také je potřeba sledovat, na kterou stranu se mají dveře otevírat.

„Nejlepší je, když si takových věcí všimnete ještě v projektu a necháte si jejich umístění rovnou upravit v rámci klientských změn. Je to nejlevnější řešení, protože proběhne ještě před dokončením stavby,“ poznamenal Tal Grozner. Dobrou alternativou jsou vestavěné posuvné dveře, ale jejich cena je už přece jen vyšší.

Zejména lidé, kteří mají širokou rodinu a udržují v ní čilé styky, by si měli vybírat bydlení i s ohledem na to, že budou potřebovat nějaký prostor pro ubytování příbuzenských návštěv. Nemusí to být přímo pokoj pro hosty, ale místnost nebo nějaký částečně oddělený prostor, který může být využit jako pracovna nebo místnost pro hosty.

 „Možná ji nepotřebují momentálně, ale v okamžiku, kdy se jim narodí děti, se situace rychle změní. Nebo rozjedou vlastní byznys či povýší v práci a budou potřebovat pracovnu. A pokud už pokoj nebo oddělený pracovní prostor není v bytě od začátku, dá se to vyřešit jen stěhováním,“ upozornil Tal Grozner, jehož firma staví viladomy v Nových Chabrech.

Dále je dobré – například při realizaci koupelny – přemýšlet o svém životním stylu a fyzické kondici. Většina koupelen je v realizačním standardu vybavena vanou. Ale pro někoho představuje vstoupit do vany nebo dostat se z ní nadlidský výkon. Proto je dobré uvážit, zda sprchový kout s ohledem na věk nebude praktičtější než představa ležení ve vaně.

„Vybrat si byt není lehký úkol. Při výběru je dobré promyslet i věci, které se vám dnes zdají nepodstatné, ale díky nimž vám v budoucnu odpadnou starosti, kam co dáte a jak nafouknete interiér, který nafouknout nejde,“ připomněl ředitel Star Group. „Vždy se vyplatí přistupovat ke koupi bytu komplexně a zamyslet se nad svými potřebami, životním stylem a trochu i nahlédnout do své budoucnosti. Přidanou hodnotou kvalitního bydlení je hezké okolí, občanská vybavenost a dopravní obslužnost v průběhu celého dne,“ uzavřel Tal Grozner.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky