Triky nesolidních developerů: Prodej bytových „ležáků“ za nehorázné peníze

Velmi dobrá ekonomická situace společně s rekordně nízkými cenami hypotečních úvěrů vede ke stále rostoucímu zájmu zákazníků o koupi nového bydlení. To nahrává developerům, kteří se snaží vytěžit z rostoucí poptávky maximum. Často na úkor zájemců o nové bydlení.

Ilustrační fotografie
reklama

„Panují obavy, že doba extrémně nízkých a tím i výhodných úvěrů brzy skončí, a proto lidé nakupují nemovitosti často bez rozmyslu. Byty, které by se normálně neprodaly, developeři zdražují. Kvůli tomu i tyto problémové byty působí jako nemovitosti běžné kvality. K těm mají, ale bohužel ve většině případů hodně daleko,“ tvrdí Pavel Štáf ze společnosti Bytecheck – inspekce nemovitostí.

Developeři těží ze zvýšeného zájmu o nové nemovitosti, který trvá už od loňského roku. Poptávka totiž přesáhla nabídku. Nové projekty na výstavbu se kvůli průtahům s povolováním nových bytových projektů stále odkládají. Od loňského podzimu, kdy developeři nabízeli podle údajů Ekospolu 6400 dostupných bytů, se nabídky postupně tenčí. Ke konci roku ceníky developerů obsahovaly 5800 dostupných bytů a na konci letošního března to již bylo pouze 5583 volných bytů. To vede k nárůstu cen zatím dostupných bytů a také k prodeji tzv. „ležáků“, či „šmejdů“, tedy bytů, o které z různých důvodů nebyl dlouhodobě zájem.

Právě u těchto bytů hrozí zákazníkům velké nebezpečí, že budou koupě litovat. Jedná se hlavně o byty, ve kterých je akustika na hraně zákonných norem. Dále developeři prodávají byty nad vjezdem, ve velmi vytíženém komunikačním prostoru a v podobných místech. Prodejci jsou si těchto závad dobře vědomi, a proto se prohlídky bytů konají přes den, kdy člověku v tichém domě nedojde, že ráno a večer uslyší neustálé práskání dveří, dupání, hlasy, štěkot i jiný hluk z chodeb a okolních bytů.

Pozor by si lidé měli dávat i na špatné dispozice bytu. „Velké chodby a malé místnosti přidělají mnoho vrásek už při stěhování nábytku a to ani nemluvím o pozdějším komfortu bydlení ve špatně dispozičně řešeném bytě,“ doplňuje Barbora Hálová, expertka firmy Bytecheck – inspekce nemovitostí.

Samostatnou kapitolou jsou pak nedostavěné byty, kde stavební firma nemovitost neopravila i přes to, že tam zůstalo mnoho skrytých vad a nedostatků.

Důsledkem takového nákupu bude v případě recese snížení cen takových nemovitostí. V případě prodeje tak dojde ke ztrátě, nebo bude v horším případě byt neprodejný. Může se také stát, že se v bytě vyskytnou tak závažné vady, že jejich nezbytná oprava bude stát nemalé peníze. „Proto všeobecně doporučujeme nespěchat, koupi si dobře promyslet a nemovitost před koupí vždy nechat prověřit inspektorem nemovitostí, který je schopen skryté i viditelné vady a nedostatky odhalit včas. Klientům tak ušetříme spoustu starostí i nemalé finanční částky v rámci dalších nezbytných investic,“ dodává Pavel Štáf ze společnosti Bytecheck.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky