Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem o pozemky roste, lidé chtějí stavět

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Místo bytu parcelu a vlastní dům. Jak vyplývá z dat realitní sítě RE/MAX, uvažuje tak čím dál více Čechů, kteří řeší bydlení. Jejich zájem se soustředí na dobrou dostupnost a dostatečnou infrastrukturu, informuje PR MOLLO.

Za rok 2015 se podle statistik sítě RE/MAX prodalo o téměř polovinu více pozemků než v předchozím roce. Vliv na to měly dva hlavní faktory. Tím prvním bylo celkové oživení ekonomiky, které se ještě výrazněji projevuje v roce letošním. Tím druhým pak byla hrozba navýšení ceny pozemků o 21% DPH. Tento legislativní návrh se ale na poslední chvíli o rok odložil. Nejvíce pozemků určených pro výstavbu rodinných domů se loni prodalo ve Středočeském kraji. Nárůst zaznamenává také Moravskoslezský kraj a Plzeňsko. Naopak v Olomouckém, Ústeckém, Karlovarském či Jihomoravském kraji prodeje stagnovaly.

Dřevostavby jsou v kurzu

Oživený zájem o stavební parcely potvrzuje také Tomáš Veselý ze společnosti VEXTA, která se zabývá realizací dřevostaveb. „V porovnání s rokem 2014 jsme loni zaznamenali více než dvojnásobný nárůst poptávky“ říká Tomáš Veselý a doplňuje, že největší zájem stavět pociťuje ve Středočeském a Plzeňském kraji. Dřevostavby jsou obecně na vzestupu. Jejich výhodou je nižší pořizovací cena a také snadněji splňují podmínky nízkoenergetického bydlení. „To jsou faktory, na které klienti slyší. Nízkoenergetické bydlení je navíc podpořeno dotačními programy, což zájem také  zvyšuje,“ dodává Tomáš Veselý z VEXTA. 

Sen o vlastním domě

Jak vyplývá z průzkumu RE/MAX Europe, více než tři čtvrtiny obyvatel ČR by rádo žilo ve vlastním domě. Realitou je to však pouze pro třetinu z nich. Přitom podle průzkumu už netáhnou aglomerace, ale drtivá většina lidí preferuje bydlení v menším městě či na jeho okraji. „Lidé mají zájem stavět především v dojezdové vzdálenosti k městu. Důležitá je pro ně dostupnost služeb a zaměstnání, ale zároveň chtějí mít klid a soukromí. To jsou hlavní důvody, proč roste zájem o pozemky právě v těchto lokalitách,“ vysvětluje Pavel Hassman z RE/MAX 4You.

Témata:  bydlení pozemky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?