Plánujete příští rok stavět? Příprava projektu musí začít už teď

Podzim představuje ideální dobu pro zahájení projektové přípravy stavby. Nejen v tomto období, ale i meziročně podle odborníků vzrostl celkový počet projekčních zakázek o 20 %. Kromě toho se v Česku zvyšuje zájem lidí o úsporná řešení jednotlivých projektů a rentabilní stavební technologie.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle projektantů lze podzim považovat za vhodnou dobu pro zahájení přípravy projektu. Vzhledem k tomu, že standardní délka přípravy trvá zhruba půl roku, a nejvhodnější dobou pro začátek stavebních prací jsou jarní měsíce, odborníci doporučují začít s přípravou projektu v září nebo říjnu.

"Lidé mají obvykle představy o zahájení stavby právě na jaře. U rodinného domu průměrné náročnosti lze tento časový postup bez problémů dodržet. Neplatí to ovšem univerzálně. U náročnějších klientů a složitějších staveb může příprava trvat mnohem déle,“ uvedl Petr Houdek z architektonické a projekční kanceláře H2 projekt. Podle něj se stále zvyšuje využití moderních technologií při stavbě domu, s čímž souvisí i do hloubky propracovaná projektová příprava konstrukcí a technologií.

Kromě celkového nárůstu poptávky po stavebních projektech lze v poslední době rovněž registrovat zvýšený zájem lidí o úsporná řešení jednotlivých projektů. Lidé navíc myslí na komplexní úsporu již v detailech domu. "Proto se stále častěji informují o způsobech, jak zabránit únikům tepla například z garáží nebo oken,“ sdělil Lubomír Valenta z firmy Lomax.

Za účelem snížení úniku tepla si tak Češi instalují nejen kvalitní garážová vrata, ale především předokenní rolety. "Od roku 2012 zaznamenáváme zvýšení poptávky po předokenních roletách téměř o čtvrtinu, což poukazuje na fakt, že si lidé začínají uvědomovat plnohodnotný význam rolet. Tedy to, že rolety nejsou pouze designovým doplňkem okna, ale díky svým výborným tepelně- izolačním vlastnostem výrazně eliminují tepelné ztráty,“ dodal Valenta.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky