Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste v důchodu? Za nemovitost můžete mít doživotní rentu bez stěhování

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Mnozí senioři v České republice se potýkají s finančními potížemi - důchody mají nízké a úspory malé. Řešení pro penzisty, kteří vlastní nemovitost, nyní nabízí nový finanční produkt - zpětná hypotéka. Na český trh ji přináší společnost FINEMO.CZ pod názvem Renta z nemovitosti. Seniorům, kteří bydlí ve vlastním, umožní získat peníze z jejich bytu či domu, a to jednorázově nebo formou měsíční renty.

"Hlavní výhoda oproti doposud jedinému řešení složité finanční situace, kterým byl prodej nemovitosti, spočívá v tom, že senior využije "nečinné" peníze, které má uložené ve své nemovitosti, aniž by se musel stěhovat pryč. Zůstává nadále majitelem své nemovitosti, čerpá Rentu z nemovitosti a o nemovitost nadále pečuje jako o vlastní," shrnuje přednosti Renty z nemovitosti Marek Rokoský, jednatel společnosti FINEMO.CZ.

Vlastnictví domu či bytu je v České republice poměrně rozšířené. Mnozí lidé celý produktivní život šetří a splácejí hypotéku na svůj dům nebo byt. Nemovitost obvykle představuje největší majetek rodiny. V penzi se pak často dostávají do absurdní situace, že sice bydlí ve svém, ale scházejí jim finanční prostředky na běžný život a provoz domácnosti. V takové situaci může být pro řadu penzistů zajímavou variantou právě Renta z nemovitosti od FINEMO.CZ.

"Renta z nemovitosti je založena na principu bezúčelového úvěru, který je zajištěn zástavním právem k nemovitosti, kterou vlastní klient. Po zjištění ceny nemovitosti je část hodnoty nemovitosti vyplacena klientovi buď hned, nebo formou pravidelné renty. Klient přitom zůstává bydlet ve svém, o byt či dům se nadále řádně stará. Peníze, které mu formou Renty poskytneme, budou splatné až po jeho úmrtí, odstěhování nebo v případě, že by se rozhodl nemovitost prodat," vysvětluje fungování nového finančního produktu Jiří Vránek, jednatel společnosti FINEMO.CZ.

Renta z nemovitosti vychází z myšlenky zpětné neboli reverzní hypotéky pro seniory, která byla před několika desetiletími zavedena v USA - původně jako finanční nástroj, který měl umožnit vdově nebo vdovci dožít v domě po smrti partnera i přes výrazný úbytek příjmu z důchodu zesnulého partnera. Postupně se tento produkt rozšířil do dalších vyspělých zemí včetně např. Velké Británie, Německa nebo Rakouska.

"Renta z nemovitosti je velmi specifický finanční produkt. Uvědomujeme si, že v České republice je mnoho věcí jinak než v zemích, kde je již zpětná hypotéka s oblibou využívána, a že mnozí penzisté svou nemovitost plánují přenechat svým potomkům. V první fázi bychom naši Rentu z nemovitosti proto rádi nabídli užšímu okruhu klientů. A to buď bezdětným seniorům, pro které může Renta být ideálním způsobem jak si přilepšit k důchodu anebo penzistům, kteří bojují s dluhy nebo velmi nízkým důchodem. Využití peněz z bytu či domu pro ně může být výhodným řešením vážného problému," uzavírá plány Jiří Vránek.

Témata:  důchodci bydlení

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?