Jste v důchodu? Za nemovitost můžete mít doživotní rentu bez stěhování

Mnozí senioři v České republice se potýkají s finančními potížemi - důchody mají nízké a úspory malé. Řešení pro penzisty, kteří vlastní nemovitost, nyní nabízí nový finanční produkt - zpětná hypotéka. Na český trh ji přináší společnost FINEMO.CZ pod názvem Renta z nemovitosti. Seniorům, kteří bydlí ve vlastním, umožní získat peníze z jejich bytu či domu, a to jednorázově nebo formou měsíční renty.

Ilustrační fotografie
reklama

"Hlavní výhoda oproti doposud jedinému řešení složité finanční situace, kterým byl prodej nemovitosti, spočívá v tom, že senior využije "nečinné" peníze, které má uložené ve své nemovitosti, aniž by se musel stěhovat pryč. Zůstává nadále majitelem své nemovitosti, čerpá Rentu z nemovitosti a o nemovitost nadále pečuje jako o vlastní," shrnuje přednosti Renty z nemovitosti Marek Rokoský, jednatel společnosti FINEMO.CZ.

Vlastnictví domu či bytu je v České republice poměrně rozšířené. Mnozí lidé celý produktivní život šetří a splácejí hypotéku na svůj dům nebo byt. Nemovitost obvykle představuje největší majetek rodiny. V penzi se pak často dostávají do absurdní situace, že sice bydlí ve svém, ale scházejí jim finanční prostředky na běžný život a provoz domácnosti. V takové situaci může být pro řadu penzistů zajímavou variantou právě Renta z nemovitosti od FINEMO.CZ.

"Renta z nemovitosti je založena na principu bezúčelového úvěru, který je zajištěn zástavním právem k nemovitosti, kterou vlastní klient. Po zjištění ceny nemovitosti je část hodnoty nemovitosti vyplacena klientovi buď hned, nebo formou pravidelné renty. Klient přitom zůstává bydlet ve svém, o byt či dům se nadále řádně stará. Peníze, které mu formou Renty poskytneme, budou splatné až po jeho úmrtí, odstěhování nebo v případě, že by se rozhodl nemovitost prodat," vysvětluje fungování nového finančního produktu Jiří Vránek, jednatel společnosti FINEMO.CZ.

Renta z nemovitosti vychází z myšlenky zpětné neboli reverzní hypotéky pro seniory, která byla před několika desetiletími zavedena v USA - původně jako finanční nástroj, který měl umožnit vdově nebo vdovci dožít v domě po smrti partnera i přes výrazný úbytek příjmu z důchodu zesnulého partnera. Postupně se tento produkt rozšířil do dalších vyspělých zemí včetně např. Velké Británie, Německa nebo Rakouska.

"Renta z nemovitosti je velmi specifický finanční produkt. Uvědomujeme si, že v České republice je mnoho věcí jinak než v zemích, kde je již zpětná hypotéka s oblibou využívána, a že mnozí penzisté svou nemovitost plánují přenechat svým potomkům. V první fázi bychom naši Rentu z nemovitosti proto rádi nabídli užšímu okruhu klientů. A to buď bezdětným seniorům, pro které může Renta být ideálním způsobem jak si přilepšit k důchodu anebo penzistům, kteří bojují s dluhy nebo velmi nízkým důchodem. Využití peněz z bytu či domu pro ně může být výhodným řešením vážného problému," uzavírá plány Jiří Vránek.

Témata: důchodci | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky