Nechte si opravit bytovku nebo panelák. Stát rozdává miliony

Až deset milionů korun mohou jednotliví žadatelé získat v rámci programu Nová zelená úsporám. Lze je použít třeba na výměnu oken, zateplení fasád či výměnu neekologických zdrojů tepla za ekologičtější.

Ilustrační fotografie
reklama

Bohužel většina bytových domů v České republice stále čeká na rekonstrukci. Vládní program Zelená úsporám podporoval doposud majitele rodinných domů. Jeho další kolo se ovšem poprvé zaměřilo také na bytové domy, prozatím ovšem pouze na ty pražské.

Zateplení či výměna oken jsou přitom z dlouhodobého hlediska velmi výhodné. Kromě toho, že taková investice zhodnocuje majitelům jejich majetek, přináší významné úspory energií. Moderní okna s dvojskly šetří až 12 % nákladů na vytápění. Okna s izolačními trojskly a s vylepšeným rámem až 20 % nákladů.

"Investice do vhodné izolace fasády, podlahy, nejvýše položeného stropu v domě, střechy a nových oken se vám vyplatí nejen z důvodu úspor za energie, ale zároveň také zlepšíte celkový vzhled vašeho domu a zvýšíte jeho tržní hodnotu. Nová okna vám přinesou také lepší užitné vlastnosti a vyšší komfort bydlení," říká Dagmar Jonášová, vedoucí oddělení obchodů s právnickými osobami z Raiffeisen stavební spořitelny.

Vláda na letošek vyhradila pro program Nová zelená úsporám 1,1 miliardy korun. A téměř polovina této částky, přesně 550 milionů, je určeno pro bytové domy v Praze, druhá polovina částky je určena pro rodinné domy. Žádost o dotaci musíte vyplnit elektronicky a to před zahájením, v průběhu nebo klidně až po skončení rekonstrukce. Nejpozději však do 31. října, kdy letošní kolo Nové zelené úsporám končí.

Stát bytovým družstvům nebo společenstvím vlastníků jednotek zaplatí maximálně 20 % řádně doložených výdajů. Žadatelé mohou dostat podporu až ve výši 10 milionů korun. Peníze dorazí do devíti týdnů po dokončení rekonstrukce.

Rekonstrukce bytového domu rozhodně není levnou záležitostí. Podle Jonášové stojí výměna oken 1,5 milionu. Zateplení fasády a oprava střechy může u velkého paneláku vyjít až na 17 milionů. Jak takovou opravu financovat, pokud bytové družstvo nebo společenství vlastníků jednotek nemají dost peněz, řešením je úvěr. Stavební spořitelny nabízí konzultace a zpracování technologicko-ekonomických rozvah, kde přesně zjistíte, na kolik rekonstrukce vyjde, jakou část lze pokrýt dotací a jak zbytek rekonstrukce financovat.
  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky