Víte, kde bydlíte? Statisícům Čechů hrozí vysoká pokuta

Konec trvalých bydlišť na úřadu, u rodičů nebo kdekoliv jinde, kde skutečně nebydlíte. Ministerstvo vnitra nově navrhuje, aby měl každý občan trvalé bydliště tam, kde skutečně přebývá, bez ohledu na to, jestli se jedná například o podnájem. Za nesplnění této povinnosti by měla hrozit vysoká pokuta.

Ilustrační fotografie
reklama

Resort vnitra si od návrhu slibuje předvším konec schovávání před úřady, policií nebo exekucemi. Záměr zákona o evidenci obyvatel by měl platit od roku 2018 a měl by například zabránit tomu, aby si lidé přihlašovali trvalé bydliště na radnice. Nově totiž bude potřeba mít trvalé bydliště tam, kde daná osoba skutečně přebývá a tráví čas. Změna by se mohla dotknout statisíců Čechů.

"Je velmi důležité evidovat faktické místo pobytu zejména pro samotné obce. Ty mohou snáze připravovat například krizové plány v případě povodní a obdobných situací. V současné době totiž nevědí, kdo skutečně bydlí v jejich správním území," řekla pro Právo mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Podle ministerstva vnitra je mnoho lidí stále nahlášeno u svých rodičů, například proto, že nedostali souhlas k přehlášení trvalého pobytu od majitele pronajímaného bytu. Podle zákona ale jeho souhlas nepotřebují, stačí totiž přijít na úřad s platnou nájemní smlouvu. 

V novém věcném záměru zákona bude zahrnut i tento případ. Délka trvalého pobytu v pronajatém bytu bude totiž přímo vázána k délce trvání smlouvy. 

Ministerstvo vnitra počítá se lhůtou tří let, během kterých by všichni občané museli splnit svou ohlašovací povinnost a přihlásit tam, kde skutečně žijí. Mělo by se tak dít od roku 2018 do roku 2021.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky