Nemovitosti v Praze nakupuje stále více rusky hovořících občanů

Praha je stále vyhledávanou destinací pro koupi nemovitostí ze strany občanů bývalého Sovětského svazu. Společnost LEXXUS zaznamenává trvalý zájem rusky hovořící klientely o bydlení v české metropoli. Aktuálně tvoří přibližně 8 –10 procent z celkové poptávky. Vyplývá to z průzkumu, který si společnost LEXXUS k této klientele nechala udělat.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Rusky hovořící klientela většinou nakupuje bydlení na investici nebo k vlastnímu využití. Jde tedy spíše o menší bytové jednotky o velikosti 1+kk a 2+kk. Pokud kupují bydlení pro sebe, často jsou to velké rezidence: rodinné domy v žádaných lokalitách nebo luxusní rozměrné byty v centru Prahy. „Poměr nákupu nemovitosti pro investici a pro vlastní bydlení je zhruba stejný,“ říká partner společnosti LEXXUS Denisa Višňovská. 

Nejčastěji žádanými lokalitami je centrum Prahy nebo naopak příměstské okrajové lokality hlavního města (západní i východní část), výjimkou nejsou ani oblasti Prahy 5 nebo Prahy 6. 

V případě rusky hovořících klientů se zájmem o nemovitosti v Praze jde nejčastěji o občany žijící v hlavním městě Ruské federace – Moskvě. Dále přicházejí z měst, ve kterých jsou zdrojem výroby nebo financí plyn nebo nafta. Příjmy tam jsou v porovnání s jinými městy a lokalitami i desetkrát vyšší. Patří sem například města Sankt-Peterburg, Novosibirsk nebo Ekaterinburg. Zájem ze strany rusky hovořících klientů je po celý rok konstantní. Pokles společnost LEXXUS eviduje pouze v letních měsících. „Je to odlišnost oproti českým klientům. Ti nejčastěji nakupují nemovitosti na jaře a na podzim. Rusky hovořící klientelu zima od nákupu nemovitostí nijak neodrazuje,“ vysvětluje Denisa Višňovská. 

Společnost LEXXUS na rostoucí zájem reagovala zřízením samostatného oddělení určeného pro rusky a ukrajinsky hovořící klienty v jejich mateřském jazyce. 

Témata: Rusko | bydlení | nemovitosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky