Odborník poradí, na co se zaměřit při prohlídce nemovitosti

Jedním z nejdůležitějších kroků při výběru nového bydlení je důkladná prohlídka kupovaného bytu či domu. Základní informace se zájemce dozví z inzerátu a od prodávajícího či makléře. Ale teprve prohlídka na vlastní oči ukáže, zda nemovitost nemá vady a jestli se potenciálnímu kupci bude vůbec líbit. „Stav kupované nemovitosti by měl odpovídat požadované ceně. Důležité je proto už na počátku stanovit správnou tržní cenu, s čímž poradí profesionální makléři. Kupujícímu se pak vyplatí zkušeného odborníka přizvat na prohlídku nemovitosti, aby mu ji pomohl zhodnotit a upozornil ho na všechny podstatné detaily. Prodávajícímu zase makléř pomůže připravit potřebné podklady i samotný byt či dům na návštěvu zájemců, například za využití home stagingu,“ říká Martin Němeček, předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS).

Ilustrační fotografie
reklama
  • Důkladná prohlídka za přítomnosti odborníka odhalí nedostatky, pozor na vlhkost a plísně 
  • Důkladně si prověřte sousedy a okolí
  • Prohlídku absolvujte za denního světla a v době, kdy jsou doma i ostatní obyvatelé kvůli posouzení hluku
  • Nechte si předložit všechny dokumenty – vyúčtování energií, o provedené rekonstrukci apod.
  • Cena by měla odpovídat stavu nemovitosti, makléři RSČS pomohou s jejím správným stanovením

Už první okamžiky po příchodu do nemovitosti hodně napoví a hrají svou roli při konečném rozhodování. Prodávající by proto neměl zapomenout na důkladný úklid a před prohlídkou vyvětrat a nevařit. „Pokud vlastníte domácí mazlíčky, zajistěte, aby neobtěžovali zájemce. Připravte si energetický průkaz, ale ještě lépe složenky a účty, na kterých doložíte náklady na provoz nemovitosti. Dnes se stále více lidí zajímá o energetickou náročnost a s velkou pravděpodobností budou chtít tyto informace znát. Nezapomeňte na slušné oblečení a milé vystupování, i to může uzavření obchodu ovlivnit. Vedení prohlídky je pak nejlepší přenechat makléři,“ radí Jiří Froněk, ředitel franšízové pobočky RSČS/Fresh Reality.

Ač první dojem vždy velmi zapůsobí, zájemce by se neměl nechat ovlivnit skutečnostmi, které může odstranit či změnit, např. vybavením domácnosti či zanedbanou údržbou. Soustředit by se měl na podstatné faktory – stav nemovitosti, blízké okolí a sousedy, dispoziční řešení, umístění bytu v domě, případné vady jako praskliny, vlhkost apod. „Zejména přílišná vlhkost bývá často problém, a to nejen v rodinných domech. Dnešní novostavby jsou velmi dobře izolované, ale nemají zajištěné dostatečné větrání. Pak je v nich vysoká vlhkost a tvoří se plísně. O klimatu v místnosti nejvíce napoví oblast kolem oken a rohy místností, které často bývají skryté za nábytkem. Jakmile objevíte vlhké mapy na stěnách či známky plísně, poohlédněte se raději jinde. Takových vad se budete jen těžko zbavovat,“ doporučuje Jiří Froněk. Na prohlídku by zájemci měli chodit zásadně za denního světla, protože jedině tak zjistí, jak je byt prosvětlený. Umělé osvícení ve večerních hodinách navíc často vytvoří zkreslený dojem.

Dispoziční řešení by mělo vyhovovat základním požadavkům, ale většinou jde provést stavební úpravy. Důležité je se dopředu informovat, které zdi jsou nosné a nelze je bourat. Tak bude stanoven rámec, které změny jsou proveditelné. Kupující by si měl od prodávajícího nechat předložit doklady o tom, zda, kdy a jaká rekonstrukce byla na nemovitosti provedená. Výrazně napoví stav oken, podlah i zařízení bytu, jako je třeba topení. Staré vypínače a vodovodní baterie naznačují, že pravděpodobně bude nutná výměna elektroinstalace i rozvodů vody.

Na prohlídku by měl zájemce jít ideálně v době, kdy jsou doma i ostatní obyvatelé. Může tak vnímat okolní zvuky z běžného provozu v domě. Například jestli od sousedů neslyší každé slovo či kvůli špatným kročejovým izolacím klapot bot. Pokud je byt umístěn v blízkosti výtahu či nad roletami garáží, měl by být potenciální kupec obezřetný a dobře si poslechnout, zda způsobovaný hluk nebude příliš rušit. Také je důležité si zjistit, zda v těsném sousedství nejsou obchody a provozovny, kam auta začnou zajíždět v pět hodin ráno. Zájemce by se při prohlídce měl zaměřit i na možnost parkování, okolí a sousedy. „V bytovém domě sledujte, v jakém stavu jsou společné prostory, výtah, schránky. Podívejte se na jména lidí, kteří zde bydlí, i z toho lze něco vyčíst. Pohled na zádveří a vstupní dveře souseda napoví, jaký by mohl být. Toto by kupující neměli podceňovat. Špatný soused dokáže i krásný byt proměnit v peklo na zemi,“ varuje Jiří Froněk.

Témata: bydlení | nemovitosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky