Bytová družstva mají kvůli občanskému zákoníku pořádný problém

Mnoho bytových družstev nestihne do zítřka - tedy posledního června - přepsat stanovy nebo další dokumenty. Podle nového občanského zákoníku je musí zásadně pozměnit asi 200 tisíc právnických osob a mezi nimi i družstva. Jinak by jim v krajním případě hrozila až likvidace.

reklama

Už jen pár hodin zbývá například bytovým družstvům na přepsání stanov. Má to ale háček, diskutabilní podmínkou je, že je musejí schválit všichni členové. "Ta se nám samozřejmě nelíbí, protože doposud stačila nadpoloviční účast všech členů družstva," vysvětluje Kateřina Hřídelová, která je předsedkyní družstva.

A její bytové družstvo zatím nové stanovy nemá, právě i kvůli této podmínce. "Čeká nás v podstatě svolání členské schůze, předpokládám do konce července tohoto roku a doufám, že se nám ji podaří svolat, i když se jedná o období letních prázdnin. Co když ale nedorazí všichni? V ten moment budeme muset svolat schůzi náhradí," říká paní Kateřina.

A takhle to může jít do nekonečna. I když už je družstvo v likvidaci a byty se převedly do osobního vlastnictví. Navíc na schůzi musí být přítomen notář. "Od letošního dubna vím o tom, že družstva, která si chtěla zajistit notáře, tak měla prostě smůlu. Notáři mají nejbližší volné termíny během července," prozradila právnička Kateřina Horáková.

Ministerstvo už teď plánuje změny. Například u povinnosti mít souhlas všech družstevníků se změnou stanov. Lhůta ale pro bytová družstva a další tisíce právnických osob vyprší už posledního června. Změny podle posledních informací ovšem ministerstvo zveřejní až v září.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky