Na katastru jsou chyby! Skutečně vám váš dům či pozemek opravdu patří?

TV Nova zjistila, že na úřadech vládne obrovský chaos. Může se tak stát, že dlouhá léta bydlíte v domě nebo vlastníte nějaký pozemek, ale ty na vás nejsou správně zapsané.

660
reklama

Jeden příklad za všechny: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových informoval, že neví nic o majitelce vily v Hradci Králové. Když se tam reportér TV Nova vypravil, přišel na to, že majitelka spokojeně žije ve vile desítky let a že ji zdědila po své matce. Jenže zřejmě zapomněla odevzdat úřadům nějaký dokument, a tak nastal problém.
 

Úředníci proto doporučují. Ověřte si, jestli jsou na vás všechny vaše majetky správně v katastru zapsané. Pokud ne, může se totiž stát, že byste o ně mohli přijít. Jak ale na to? Je to velmi jednoduché.
 

1. ZNÁM ÚDAJE O NEMOVITOSTI
 

a) domy
Pokud znáte číslo popisné a orientační, klikněte TADY
Pak už jen zadejte ve formuláři název obce, kde budova stojí, a její čísla a hned zjistíte, kdo je veden jako její vlastník.
 

b) byty
Podobný postup je i u bytů. Formulář najdete TADY.
Kromě názvu obce a čísla popisného ale navíc musíte znát i číslo jednotky.
 

c) pozemky
Postup je podobný. Formulář najdete TADY.
Musíte zadat, název obce, název katastrálního území a číslo parcely.
 

2. NEZNÁM ÚDAJE O NEMOVITOSTI

V tomto případě je postup o něclo složitější. Musíte si totiž nejprve číslo parcely nebo stavby dohledat na SPECIÁLNÍ MAPĚ. (NAJDETE JI TADY). Do formuláře musíte nejdříve vyplnit název obce a název katastrálního území.
 

Pak kliknete na žluté pole Otevřít okno s mapou. Pak si na mapě musíte najít konkrétní pozemek a potřebné údaje (čísla) si z mapy opsat. Pro lepší orientaci doporučujeme přepnout z klasické katastrální mapy na Katastrální mapu + ortofoto.

Když už údaje máte, postupujte podle pokynů výše. Odborníci doporučují opakovat tento postup minimálně dvakrát do roka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky