Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výstavba nových bytů klesá, preference Čechů se mění

Počet nově kolaudovaných bytů se od roku 2007 trvale snižuje, a to nejen v České republice, ale i v dalších zemích Evropské unie. Zatímco ještě před čtyřmi lety se v ČR začínalo každý rok s výstavbou minimálně čtyř bytů na tisíc obyvatel, v uplynulém roce tento počet poklesl téměř na polovinu.

Počet nově dokončených bytů se dokonce přiblížil úrovni roku 2002. Nově stavěné byty v bytových domech s průměrnou užitkovou plochou 68 metrů čtverečních bývají nejčastěji dvoupokojové, v rodinných domech, kde je užitková plocha dvojnásobná, převládají byty čtyř a pětipokojové.

"Hlavním důvodem poklesu počtu zahájených bytů v minulých letech je chybějící poptávka domácností po bytech už dokončených či dokončovaných. Bytová nabídka se svojí kvantitou, nastavenou cenovou hladinou a strukturou rozešla s koupěschopnou poptávkou, čímž se přirozeně přibrzdila aktivita developerů. Proces postupného obnovování rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou je a bude ovlivňován ekonomickou situací obyvatel a jejich očekáváním budoucnosti, účastí veřejných zdrojů na podpoře bytové výstavby nebo daňovými změnami (např. změnou sazby daně z přidané hodnoty)," poznamenal Martin Kupka, ředitel útvaru Investiční výzkum ČSOB.

"Klesající reálné mzdy a rostoucí napětí na trhu práce rovněž nahrávají menšímu zájmu Čechů o nové bydlení. Opatrnější lidé dávají v takové situaci přednost koupi starší a tedy levnější nemovitosti," doplnil Kupka.

Nároky na bydlení se liší také podle krajů. Nejvíce nových bytů se v loňském roce začalo stavět ve Středočeském a Jihomoravském kraji, nejméně v Karlovarském, Libereckém a Zlínském kraji. Podíl rodinných domů na bytové výstavbě v regionech kolísá v závislosti na dosaženém stupni urbanizace, cenách pozemků i demografických a majetkových parametrech obyvatel. Pro některé vrstvy navíc stále platí, že rodinný dům je i otázkou společenské prestiže.

"V Praze a Brně, kde jsou soustředěny nadnárodní a velké firmy, je poptávka po bydlení v rodinných domech vyšší než v lokalitách se srovnatelnou dostupností lacinějšího bydlení v bytových domech. Vzhledem k vysokým cenám pražských pozemků se však významná část pražské poptávky po rodinných domech se zahradou přelévá do sousedních středočeských lokalit, se všemi z toho vyplývajícími komplikacemi pro kapacitně nedostačující místní infrastrukturu," podotkl Kupka z ČSOB.

Tlak na udržení životní úrovně, vyvolaný zvyšujícími se náklady na financování domácností, jejichž příjmy přestávají reálně růst, podpořil zájem Čechů o tzv. vilové domy představující kompromis mezi bydlením v tzv. bytovkách a ve vlastním rodinném domě. "Náklady na pořízení si bytu ve vilovém domě mohou být příznivější v řádu až několika set tisíc korun," uvedl Kupka.

Ačkoliv počet nově podepsaných hypotečních smluv v dubnu letošního roku podle Hypoindexu poprvé v letošním roce poklesl, poptávka po vlastním bydlení je mezi Čechy stále enormní. Nahrávají tomu především nízké úrokové sazby, které se v případě nejoblíbenější pětileté fixace stále pohybují pod úrovní čtyř procent.

Témata:  bydlení

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?