Extrémní růst cen nemovitostí: Starší byty za jediný rok zdražily o třetinu

Růst cen nemovitostí byl v loňském roce doslova skokový a netýkal se pouze novostaveb. Výrazným tempem rostly také ceny starších domů a bytů – a to po celé České republice. Poptávka totiž výrazně převyšuje nabídku nejen v hlavním městě, ale i dalších krajích. Vyplývá to z údajů portálu Bezrealitky, s jehož pomocí se realizuje 20 % prodejů a pronájmů domů a bytů v ČR.

Ilustrační fotografie
reklama

Průměrná cena za metr čtvereční se na konci roku u starších bytů v Česku zastavila na částce 52 997 korun, což je o třetinu více než před rokem. Za nárůstem stojí především skokové zdražení pražských bytů – za ně totiž na konci roku musel dát zájemce průměrně 80 361 korun za metr, což je zhruba 75 % ceny pražské novostavby a meziročně o 60 % více. Druhé nejdražší byly byty na jižní Moravě a v Brně s cenou 49 961 korun za metr čtvereční, následované byty ve středočeských městech s průměrnou cenou 40 053 korun za metr čtvereční.

V případě domů ceny stoupaly pomalejším, a to 8% tempem. Průměrná cena za metr čtvereční podlahové plochy se zastavila na 29 529 korunách. Opět platí, že ceny rostly především v Praze – meziročně stouply o 36 % a průměrný dům se zde prodává za 68 647 korun za metr čtvereční. Druhé nejdražší domy na metr plochy se prodávaly ve Středočeském kraji (35 644 korun), v Brně a na jižní Moravě (27 818 korun) a v Plzeňském kraji (25 713 korun). Nejvýraznějším tempem hned po hlavním městě pak zdražily domy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a na Vysočině. Nižší růst cen je v tomto případě způsoben množstvím starších, a tím i levnějších nemovitostí, které se v roce 2018 dostaly na přímý realitní trh.

Situace by přitom neměla být výrazně lepší ani letos. Prostor pro zdražování totiž stále existuje, a to jak v krajích, kde byty a domy zůstávají hluboko pod celorepublikovým průměrem, tak v místech, kde se dá očekávat setrvalá extrémní poptávka – tedy především v širším pražském centru, středočeských obcích na hranicích s hlavním městem, Brně a jihomoravských městech a obcích s krátkými dojezdovými časy do městského centra.

Rychlé řešení situace navíc neexistuje – většina z nutných opatření bude potřebovat roky, než dokáže změnit realitní trh. Jedná se například o novou podobu stavebního zákona, který je momentálně v připomínkovém řízení, ale také další rozvoj infrastruktury, která sníží dojezdové časy do spádových oblastí, a tím výrazně rozšíří v kritických oblastech nabídku vhodných nemovitostí. Určitou pomocí tak může být alespoň rychlejší párování vhodné nabídky s poptávkou, které je možné díky přímému prodeji.

„Bohužel se nedá očekávat, že by se situace letos výrazně zlepšila. Růst cen bude jednoznačně pokračovat, v některých oblastech dokonce výrazně vyšším tempem než loni,“ míní Hendrik Meyer, výkonný ředitel Bezrealitky. „I nadále budou ze současného stavu profitovat především majitelé nemovitostí. Najít si na přímo zájemce je v současnosti otázkou několika týdnů. 98 % nemovitostí se v Česku udá do tří měsíců. Naopak zájemci o bydlení budou mít letos situaci ještě o něco složitější, zvláště s přihlédnutím k nedostatku nemovitostí k pronájmu v těch nejžádanějších oblastech.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky