Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemovitosti v Česku dál zdražují

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Při pořízení nemovitosti si lidé v Česku i letos museli připlatit. Průměrná cena zobchodovaných nemovitostí napříč kraji vzrostla v porovnání s rokem 2016 o 24 %, přičemž nejvíce zdražily domy a byty v Pardubickém kraji. Z dat zveřejněných portálem FÉRmakléři.cz dále vyplynulo, že celkově klesá počet prodaných nemovitostí. Největší pokles prodejů od roku 2016 nastal v Jihomoravském kraji (-14 %), Praze (-13 %) a v Pardubickém kraji (-11 %).

Ceny nemovitostí v celé ČR rostly i v roce 2018. V Praze, Moravskoslezském a Jihočeském kraji ale stoupaly pomaleji než v letech 2016 a 2017. „Jako první začaly nemovitosti zdražovat v Praze, až následně se trend promítl v regionech. Dá se předpokládat, že zatímco v metropoli se nyní ceny blíží svému maximu, na dalších místech se ke svému vrcholu teprve šplhají a ochlazení cen přijde až později,“ říká Jan Boruta z nezávislého srovnávače makléřů FÉRmakléři.cz.Za uplynulé 2 roky naopak klesl počet zobchodovaných nemovitostí. Zatímco pokles mezi roky 2016 a 2017 činil 2,4 %, o rok později už data ukazují pokles 6,74 %. „Trh z pohledu počtu transakcí chladne. Omezení hypoték k růstu určitě nepřispělo, spíše naopak, takže nadcházející kvartály očekávám pokračování tohoto trendu,” dodává Jan Boruta.

Makléřů v příštím roce neubude, budou to mít ale těžší„Neočekáváme, že by v příštím roce počet makléřů významně poklesl. Vzhledem k tomu, že se zobchodovává méně nemovitostí, je situace obtížnější pro nováčky a méně zkušené makléře. Profesionály však aktuální vývoj neohrozí,” říká Jan Boruta z FÉRmakléři.cz a dodává, že úbytek makléřů by mohl z dlouhodobého hlediska způsobit až nový realitní zákon.Kvalitní makléř by si v roce 2019 měl pravděpodobně vydělat stejně nebo i více peněz než letos. Komplikovanější situaci budou mít v příštím roce začínající makléři, kteří v mnoha případech neustojí delší časový interval mezi uzavřenými obchody. Podle expertů bude však přetrvávat zájem o toto řemeslo a počet makléřů tedy nijak v nejbližší době zásadně neklesne.

Témata:  nemovitosti Česko bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?