Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trend chat a chalup se vrací. Ceny letí vzhůru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Stejně tak jako je atraktivní investovat do bytů, ať už pro vlastní potřebu bydlení či k dalšímu krátkodobému pronajímání, tak i rekreační objekty jsou na vzestupu. Trend chat a chalup se vrací. Češi mají zájem moudře investovat, ale na druhou stranu se jich mnoho na chalupě předřít nechce a volí proto objekty v dobrém technickém stavu. Zůstat v Česku v období dovolených podporuje například nestabilní situace v zahraničí a hrozba terorismu.

Rekreační chaty jsou drobné stavby určené k individuální rekreaci, obestavěný prostor je do 360 m3 a zastavěná plocha do 80 m2. Může být podsklepená a má nejvýše jedno nadzemní podlaží a podkroví. Viz. - § 2, vyhl. č. 279/1997 Sb., kterou se provádějí ustanovení zákona č. 151/1997 Sb. o zastavěné ploše 80 m2. Chataření vzniklo jako poválečná reakce na podmínky normalizace, kdy se Československo stalo chatařskou velmocí a většina populace se realizovala právě na chatě a přilehlé zahrádce.„Standardně je nejnižší počet nabídek v zimním období, tedy od prosince do ledna. Největší počet nabídek je pak v květnu, červnu a v srpnu. Nabídky po zimě začínají růst již v březnu, největší skok byl v roce 2017 z března na duben, a to o 14 %. Cena za m2 na konci roku 2017 oproti konci roku 2016 byla vyšší o 15 %. Naopak počet nabízených chat za stejné období klesl o 4 %. V letošním roce zatím dosahuje průměrná cena za chatu v naší síti výše 914 000,- Kč,“ popisuje Klára Kuťáková, manažer podpory prodeje CENTURY 21.

Zahrádkářská chata je určená k individuální rekreaci s obestavěným prostorem maximálně 110 m3 a zastavěnou plochou maximálně 25 m2 včetně verand, vstupů a podsklepených teras; může být podsklepená a mít nejvýše jedno nadzemní podlaží a podkroví. Viz. - § 2, vyhl. č. 279/1997 Sb., kterou se provádějí ustanovení zákona č. 151/1997 Sb.Chalupy jsou obvykle přestavěné vesnické domy na okraji obcí, domy na samotách a odlehlých místech, původně mnohdy určené k celoročnímu bydlení, dnes určené především k pasivní rekreaci. Současní majitelé je tak využívají k odpočinku víkendově, jako druhou domácnost k bytu ve městě, kde se zdržují v pracovní dny, v důchodovém věku se pak do chalup stěhují na celý rok.„Nejnižší počet nabídek je v zimním období, od prosince do ledna. Největší počet nabídek je v červnu a srpnu. Cena za m2 na konci roku 2017 vzrostla oproti konci roku 2016 o 16 %, počet nabízených chalup pak ve stejném období klesl o 20 %,“ říká Klára Kuťáková.

Odpočinek především

Dávno je pryč čas Nováků za doby socialismu, pro které „pátek není svátek“, a kteří zavčas opouštějí Prahu, aby se vyhnuli dopravním zácpám. Pryč jsou doby, kdy se obtížně sháněly cihly a další materiál na stavbu. Žijeme v poměrně pohodlné době, to se odráží i na preferencích a požadavcích na místo víkendového odpočinku. „Nadšením pro rekonstrukce a stavařinu většinou klienti neoplývají. Preferují nemovitosti v dobrém stavu, případně již po rekonstrukci. Chtějí se vyhnout nejrůznějším potížím například se špatnou střechou, vlhkostí nebo narušenými základy. Dnešní chataři a chalupáři vyhledávají především klid a místo pro relaxaci,“ říká Klára Kuťáková, manažer podpory prodeje CENTURY 21.

Chata či chalupa představuje stále nejlacinější způsob, jak strávit víkend či dovolenou. Další velkou výhodou je i možnost „samozásobitelství“. Člověk si může vypěstovat vlastní zeleninu a ovoce. Drobné zahrádkaření a kutilství s příchodem jarních dnů opět láká lidi z měst. Vlastnictví menší nemovitosti pro ně představuje ideální únik. „Největší zájem je o lokality blízko větších měst, lidé z malých měst a vesnic většinou mají zahrádku u svých domů, případně si pronajímají zahrádky přímo v místě svého bydliště. Průměrná cena nemovitosti k rekreaci v roce 2017 v naší síti dosahovala 1 059 000,- Kč, v roce letošním je to 1 553 000,- Kč“ udává Klára Kuťáková, manažer podpory prodeje CENTURY 21.

Zájem o rekreační objekty ovlivňuje i strach Čechů z vycestování do zahraničí například kvůli terorismu, některé z nich pak vidina zisku z dalšího pronajímání v době, kdy majitel objekt nevyužívá.

Pro celoroční bydlení

Specifickou skupinou zájemců o rekreační objekty jsou lidé, pro které je bydlení ve městech drahé či chtějí klidné bydlení, nejlépe v blízkosti přírody. Hledají tedy bydlení v okolí měst na vesnicích, kde je možné chalupu odkoupit a přestavět na plnohodnotné bydlení. S dojížděním počítají. Jako přijatelná, je nejčastěji udávána doba třiceti minut – maximálně hodina na cestu do práce. Je to čas, kteří jsou celoroční chalupáři ochotni dojíždění obětovat.

Se stěhováním na chalupu je ale nutné počítat s rozsáhlejší rekonstrukcí a pochopitelně i většími finančními výdaji. Je nutné zvážit samotné financování. Chalupu lze financovat hypotékou. Velmi často žadatelé ale narážejí na překážku – přístupovou cestu k chalupě. Ne vždy naleží k objektu či stejnému majiteli. V takovém případě se zřizuje věcné břemeno. Nutné je i propočítat spotřebu vody, zjistit stav připojení na kanalizaci a vytápění. Obyvatele panelových domů mají vidinu bydlení v rekreačním objektu mnohdy zkreslenou a nedokáží si vše reálně spočítat. Mezi pravidelné výdaje, které chataři a chalupáři alespoň jednou ročně zaplatí, patří například daň z nemovitých věcí, kterou ovlivňuje počet obyvatel v lokalitě, zastavěná plocha pozemku, druh pozemku, typ budovy, počet nadzemních podlaží. U průměrné chalupy se může výše daně pohybovat kolem 1 000,- Kč. Majitelé objektů v chatových oblastech (osadách) rovněž zaplatí udržovací poplatek správcům. Jeho výše se může pohybovat kolem 400,- Kč. Poplatek za svoz komunálního odpadu podle zákona 565/1990 Sb. o místních poplatcích nesmí přesáhnout 1 000,- Kč. Podle stavu chaty či chalupy rovněž budou majitelé platit za vyvážení žumpy (průměrně 2 000,- Kč za hodinu práce technika), služby kominíka, které se mohou dle vybraných služeb pohybovat od 200,- Kč až 3 000,- Kč. Podle příslušné normy by chataři měli zaplatit za pravidelné kontroly hromosvodu, které se pohybují kolem 1 000,- Kč. Podle potřeb je nutné počítat i s náklady na opravu střechy, plotu, fasády, případně interiéru a podlah.

Z chalupy rodinný dům?

O tom, kolik času na své chalupě strávíte si rozhodujete sami a nikdo do toho mluvit nemůže. Problematické může být zřízení trvalého bydliště. Rozlišuje se číslo popisné (budovy pro rekreaci) a evidenční (budova určená k bydlení, či jinak zkolaudovaná). V tomto označení může nastat problém a na příslušném obecním úřadě vám úředníci sdělí, zda budova je vhodná k trvalému bydlení. Ovšem kolaudace na rodinný dům podléhá zákonu. Nejčastěji kolaudaci brání nízké stropy, které nedosahují výšce 2,5 metrů nebo obytná místnost, která by měla být o rozloze alespoň 16 m². Jsou to i příliš malá okna či lokalita domku v chatové oblasti.

Témata:  chaty a chalupy nemovitosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?