Byty a domy na Slovensku? Ceny stouply na téměř desetileté maximum

Ceny bytů a obytných domů na Slovensku ve třetím čtvrtletí stouply na téměř desetileté maximum. Tempo meziročního růstu cen těchto nemovitostí bylo ale nejpomalejší od začátku roku 2016. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka (NBS).

Ilustrační fotografie
reklama

Metr čtvereční v bytech a domech na Slovensku stál ve třetím kvartálu letošního roku v průměru 1433 eur (37.090 Kč). Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to je nárůst o čtyři procenta. Proti druhému letošnímu čtvrtletí se průměrná cena zvýšila pouze nepatrně, zhruba o 0,1 procenta.

Za svým vrcholem z roku 2008 průměrná cena bydlení na Slovensku zaostává o 7,5 procenta. Samotné byty ale zdražily na nové maximum. Tradičně nejdražší bydlení na Slovensku je v Bratislavském kraji, kde je i nejvyšší životní úroveň z celé země.

Půjčky na financování koupě bytu či domu v době přetrvávajících nízkých úrokových sazeb na Slovensku přispěly k růstu objemu úvěrů poskytnutých bankami. NBS na začátku léta kvůli rostoucímu zadlužení obyvatel Slovenska zpřísnila pravidla poskytování úvěrů, a to včetně hypoték. Cílem opatření je kromě jiného zamezit výraznému zadlužování lidí v porovnání s jejich příjmy.

V Česku podle dřívějších informací České národní banky (ČNB) rostly ceny nemovitostí po většinu minulého roku nejrychleji v celé Evropské unii, v průměru o 16 procent. Podle odhadu ČNB se také zvýšilo nadhodnocení cen bytů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky