Jak si pořídit kuchyni snů?

Prostředí kuchyně má být – více než kterákoliv jiná část domu – především funkční. Neméně důležité ale je, aby kuchyně odrážela vaši osobnost, styl, každodenní potřeby a celkovou atmosféru vašeho bydlení. Jak ji tedy správně zvolit, abyste se v ní cítili příjemně, bezpečně a vše potřebné měli snadno při ruce?

Ilustrační fotografie
reklama

Na začátku je třeba si ujasnit, jaká je vaše obecná představa ohledně jejího využití s ohledem na rozpočet. Toužíte po kuchyni na míru, nebo preferujete levnější modulovou sestavu s typovými rozměry? Ač se totiž již „hotová kuchyně“ může zdát úspornějším řešením, ve skutečnosti nemusí pasovat do každého prostoru. Nejrůznější instalační překážky, otvory pro ventilaci, zešikmené stěny a jiné atypické dispozice mohou výslednou typovou sestavu značně prodražit.

Důležitým faktorem je i vlastní účel kuchyně. Promyslete četnost a intenzitu, s níž kuchyň navštěvujete. Kolik osob jí běžně užívá? Vaříte v ní často bohatou hostinu nebo pouze svou oblíbenou ranní kávu? Tyto zdánlivě banální otázky výrazně ovlivní výběr správné kuchyně.

Kuchyně bezesporu patří mezi nejvíce namáhané prostory v celém domě. Musí odolat každodenní manipulaci s mnoha těžkými předměty. Je vystavena neustálému otevírání a zavírání dvířek, které se mohou rychle opotřebit. Čelí nejrůznějším teplotním vlivům a chemickému působení čisticích prostředků. Kuchyně vyrobená z kvalitních materiálů a za použití nejnovějších technologií je tou nejlepší investicí, která překoná i několik desetiletí – aniž by vyšla z módy.

Nejdůležitější rady interiérového designéra, které vám usnadní cestu za vaší vysněnou kuchyní:

1) Zvažte možnosti prostoru

Velikost místnosti, kterou máte k dispozici, představuje takzvaný katalyzátor ve výběru kuchyně. Buďte v tomto ohledu opravdu realističtí. Sedmimetrová kuchyňská linka s ostrůvkem uprostřed se bude nádherně vyjímat v otevřeném prostoru s vysokými stropy a dostatečným množstvím přirozeného světla. Naopak v menších bytech je nutné  hledat důvtipnější řešení pro využití každého centimetru. Jen tak budete mít vše při ruce, ve správné výšce dle ergonomických pravidel a norem.

2) Nechte si sestavit návrh

Ačkoliv se může tato služba z pohledu laika zdát zbytečně nákladnou záležitostí, opak je pravdou. Jedná se o investici, která se vaší domácnosti později mnohonásobně vrátí. Interiérový designér dokáže přinést řadu užitečných řešení, která by běžného uživatele možná nikdy nenapadla a váš čas strávený v kuchyni se díky tomu značně zjednoduší. Jedná se například o koncepční umístění skříněk, dodržení pravidla pracovního trojúhelníku či usazení kuchyňských spotřebičů do správné výšky.

3) Zjišťujte možnosti servisu

Navrhnout a postavit kuchyň dle vašich představ je věc číslo jedna. Pozáruční servis, zejména v případě kuchyňských spotřebičů, se však rovněž vyplatí nepodceňovat. Základní záruka na veškeré spotřebiče jsou 2 roky, nicméně u mnohých produktů ji lze dnes zcela běžně prodloužit na 5 let, někdy až 10 let. To samé pak platí u výrobců kuchyňského nábytku. Většina ověřených firem přitom za své služby ručí dobrou pověstí. Výběr správného parťáka do pohody i složitějších situací se zkrátka vyplatí!

4) Nepodceňujte materiály

Většina korpusů kuchyňského nábytku je dnes vyrobena z dřevotřískové desky (DTD). Ta se však zejména u levnějších variant může začít vlivem stáří drolit a lámat. O něco dražší, ovšem jistější variantou je dřevovláknitá deska (MDF).

Co se týče povrchové úpravy samotných dvířek, tam jsou možnosti opravdu nepřeberné. Vybírat můžete ze široké škály laminátových dekorů, které jsou dnes díky technologickému digitálnímu tisku na první pohled od originálních materiálů nerozeznatelné. Další možností je lak, folie, sklo nebo dýha, suplující nákladnější variantu masivního dřeva. To se nyní opět těší stále větší oblibě ve své autentičnosti a kreativním zpracováním.

Pokud budeme hovořit o nejvhodnějších materiálech pro pracovní plochy kuchyňských desek, zde doporučujeme odolnější laminátové desky HPL(High Pressure laminate). Jsou lisované za velmi vysokého tlaku a odolají extrémním teplotám, vlhkosti i chemii. Opravdu luxusní variantou se sametově hebkým povrchem je kompaktní deska s názvem Fenix. Pokud jste milovníky přírodního kamene, prozkoumejte nabídku Silestone či Stone Italiana. Jedná se o velmi tvrdý křemičitý a neporézní povrch, jenž se stane pýchou každé kuchyně. Na trhu dnes existují také naprosto věrné napodobeniny z keramického porcelánu, které vám pomohou sladit pracovní desku s dvířky v dostupnější variantě. Jejich zástupci jsou Neolith a Kerlit. Hledáte-li nadčasovou kuchyň maximální kvality, odpovědí může být značka Cesar.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky