Když se dětský pokojíček promění v pokoj pro školáka

Podle odhadu Ministerstva školství ČR letos do školních lavic poprvé zasedne kolem 108 tisíc prvňáčků. Se začátkem nové životní etapy se pojí také proměna, kterou by měl projít dětský pokoj každého novopečeného školáka, aby splňoval všechny požadavky a správně plnil své nové funkce.

Ilustrační fotografie
reklama

Někteří rodiče se rozhodnou vyřešit proměnu dětského pokoje jednoduchými úpravami, jako je vymalování, přesunutí nábytku a pořízení větších úložných prostor na knihy, sešity a školní potřeby. V každém případě se vyplatí investovat do kvalitního psacího stolu a židle.

Stůl by měl být dostatečně velký, aby na něm měl malý žáček prostor na psaní a zároveň se na něj vešlo vše potřebné od učebnic a sešitů až po počítač. Ideálně by měl stát v blízkosti okna, aby na jeho pracovní plochu dopadalo co nejvíce přirozeného světla, které je pro oči nejpříjemnější. U židle je vhodné zvolit ergonomický model, u nějž lze kromě výšky nastavit také zádovou opěrku a područky přesně podle potřeb dítěte.

Dalším důležitým kusem nábytku je postel. Pro dobrý spánek je nutná nejen kvalitní matrace, ale také správné umístění v pokoji. Postel by měla poskytovat pocit bezpečí, proto by neměla stát pod oknem ani naproti dveřím. Do malých prostorů nebo do pokojů, které sdílí sourozenci, se hodí vyvýšená postel či palanda, která ušetří místo a zároveň nabídne úložný prostor navíc.

Přestože se s nástupem do první třídy zásadně změní potřeby dítěte, je důležité ponechat mu i nadále také prostor určený pro zábavu a odpočinek. Do „herní zóny“ lze umístit například měkký kusový koberec, který ji vizuálně oddělí od pracovní části a zároveň dodá pokoji na útulnosti.

Takováto přeměna však může pro mnoho rodin znamenat větší finanční zátěž. „Každý, kdo má doma budoucího školáka, by měl myslet dopředu. Pokud založíte dítěti stavebko ihned po narození, po šestileté vázací lhůtě, tedy právě v době, kdy dítě bude nastupovat do základní školy, můžete naspořené peníze použít třeba na úpravu dětského pokojíčku,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Naspořené peníze se vyplatí i tehdy, kdy se z dítěte stává teenager, či v době, kdy se potomek bude chtít osamostatnit a najít si své první bydlení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky