Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemáte doma televizi ani rádio? Možná musíte koncesionářské poplatky zaplatit stejně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Koncesionářské poplatky upravuje zákon. Každá domácnost, která vlastní byť jen přenosné rádio, tak měsíčně zaplatí 45 korun jako rozhlasový poplatek. Televizní poplatek se platí i za počítače s televizní kartou, ale například i za autorádio. A to i přesto, že doma žádné stolní nemáte. Naopak za sledování zpravodajství na internetu se platit nemusí.

Koncesionářské poplatky jsou nezbytným finančním zdrojem pro fungování veřejnoprávní České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Jejich výše a výběr je pevně stanovený, i přesto instituce neustále řeší problematiku neplatičů. Pokud vaše domácnost disponuje rozhlasovým nebo televizním přijímačem, jste ze zákona povinni se přihlásit k placení televizních či rozhlasových poplatků. V případě neplacení vás čeká tučná pokuta a k tomu tisícové přirážky.

Kdy je ale nutné se k placení poplatků přihlásit? A kdy to není třeba? Server EuroZprávy.cz přináší stručný přehled toho, kdo platit musí, a kdo už ne.

Televizní poplatek PLATÍ

Vlastník televize nebo zařízení, které je schopné jakýkoliv televizní program reprodukovat - sem patří i digitální kabelové televize, přenosné a kapesní televize, autotelevizor Majitel počítače s televizní kartou, USB TV tunerem nebo technologií IPTV Vlastník videorekordéru či DVD rekordéru vybaveného tunerem Uživatel, který používá více než 30 dní televizi nebo zařízení, které je schopné jakýkoliv televizní program reprodukovat

Televizní poplatek NEPLATÍ

Ten, kdo vlastní elektroměr, ale nikoliv televizní přijímač Ten, kdo trpí úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osobou s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou Osoba nebo domácnost, jejíž příjem je nižší než 2,15 násobek životního minima. Pozor, nutno dokládat tento fakt každého půl roku Cizinec, kterému nebylo na území Česka uděleno povolení k trvalému pobytu Ten, kdo se televizního přijímače zbaví a následně to oznámí na České poště nebo ČT Ten, kdo nevlastní televizní přijímač a na ČT se kouká pouze přes internet

Důležité vědět

Domácnost platí poplatek za jeden televizní přijímač - nezávisle na počtu adres, nemovitostí a počtu přijímačů. Máte-li na chatě další přijímače, za ně už neplatíte nový poplatek. Pozor, pro právnické osoby to neplatí, ty platí za každý přijímač. Pokuta za nepřihlášenou televizi činí 10 tisíc korun, plus samozřejmě splacení nezaplacených částek Poplatek je splatný vždy do 15. dne ve měsíci, jeho výše je nyní 135 korun měsíčně ČT doručuje výzvu k platbě i všem odběratelům elektřiny, kteří jsou připojeni k distribuční soustavě. Pokud však uživatel nevlastní televizní přijímač, musí to ohlásit, jinak bude zařazen mezi koncesionáře

"Televizní poplatky představují hlavní zdroj financování České televize a tvoří více než 90 % jejích příjmů. Na financování České televize má negativní dopad skutečnost, že od roku 2010 se počet evidovaných poplatníků snižuje a tím dochází i k poklesu finančních prostředků, které má Česká televize k dispozici. Česká televize na tento vývoj reaguje tím, že v co největší míře využívá možnosti dané legislativou k tomu, aby vymáhala dlužné televizní poplatky a identifikovala fyzické a právnické osoby, které nejsou k placení televizního poplatku přihlášeny," stojí ve Výroční zprávě ČT. Z ní také vyplývá, že počet evidovaných televizních přijímačů klesá. 

Velmi podobná pravidla jsou i pro uživatele rozhlasových zařízení. Tam však činí poplatek jenom 45 korun měsíčně. Pokuta za nenahlášení rozhlasového přijímače činí 5 000 korun. Podle šéfky Odboru obchodu a rozhlasových poplatků Českého rozhlasu Eduardy Hekšové je počet rozhlasových přijímačů vyšší než těch televizních.

Rozhlasový poplatek platí navíc:

vlastník a uživatel radiomagnetofonů vlastník a uživatel autorádia, radiobudíku, mini/mikro věž, počítač/notebook s FM/DVB-T tunerem, televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C

Uživatelé rádiových a televizních přijímačů by si také měli dát pozor na to, aby oznámili veškeré změny související s evidencí poplatníka a přijímačů do 15 dní. 

Témata:  Česká televize koncesionářské poplatky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?