Kdy se vyplatí pronajímat byt studentům?

Koupit byt v menším univerzitním městě a pronajímat jej studentům. I tak může vypadat plán výhodné investice v době, kdy ceny nemovitostí v Praze, Brně i Ostravě dosahují závratných výšin. Ve městech, jako jsou například Olomouc, Plzeň nebo Ústí nad Labem, lze koupit investiční byt levněji a přítomnost vysokých škol skýtá potenciál silné poptávky po nájemním bydlení. Aby se investice vyplatila, je ale nutné zvolit tu správnou lokalitu.

Ilustrační fotografie
reklama

Studenti, kteří nedostali kolej nebo zkrátka dávají přednost takzvanému privátu, mohou být zajímavou cílovou skupinou pro majitele bytů v menších univerzitních městech.  Poptávka z jejich strany roste logicky ke konci léta. Příkladem takového města je Olomouc, jak dokládá Tomáš Maliňák z tamní pobočky společnosti M&M Reality.  „Olomouc je studentské město a studenti mají značný zájem o byty k pronájmu. Konkrétně jsou u této cílové skupiny nejžádanější byty 2+1 v centru města, s neprůchozími pokoji, nejlépe v cihlových domech. Takový byt si nejčastěji pronajmou čtyři studenti společně,“ přibližuje Maliňák.

Běžná cena takového bytu se podle něho pohybuje kolem 2 500 korun na osobu a měsíc plus poplatky.  Za byt 2+1 tedy studenti zpravidla platí 10 000 korun nájemné plus energie (kolem 3 500 korun). „Byt 2+1 v centru Olomouce se podle stavu může pohybovat v cenové hladině od 2 milionů korun výše. Při výnosnosti 10 tisíc korun měsíčně na jeden takový byt tedy vychází návratnost investice zhruba na 17 let,“ udává příklad Maliňák.

Na přibližně stejnou dobu odhaduje návratnost investice také Tomáš Hrouda, oblastní manažer pro Plzeň: „Cena bytu 2+1 v původním stavu se v Plzni aktuálně pohybuje od 1,75 do 1,9 milionu korun. Při běžném nájemném, bude byt generovat 9 000 korun měsíčně čistého bez služeb a energií. Návratnost investice je tedy 16 až 17 let.“

Makléři se navíc shodují na tom, že při zacílení přímo na studenty, lze nastavit nájemné o něco výš, než je ve srovnatelných nemovitostech běžné. Důležité je, aby částka na jednoho studenta výrazně nepřekročila sumu, kterou by platil na kolejích.  A pomůže, pokud jsou splněny některé základní parametry, které studenti u pronajímaných bytů preferují.

Mezi nejčastější požadavky studujících nájemníků patří podle makléřů společnosti zmíněné neprůchozí pokoje. Dávají také přednost alespoň základnímu vybavení bytu, ocení postele, ledničku, pračku. Mezi nevýhody spojené s pronajímáním mladým lidem patří větší opotřebení zařízení, což lze ale řešit vyšší kaucí. Obecně bývají studenti považováni za dobré nájemníky, se kterými není problém uzavřít smlouvu na dobu určitou, po jejímž uplynutí zpravidla bez problému odcházejí. V letních měsících se nabízí možnost využití bytu na krátkodobé pronájmy, které bývají ještě výhodnější.

Při výběru konkrétní lokality je důležité zvážit několik faktorů. Studentské byty by se logicky měly nacházet v těsné blízkosti škol, případně na trase MHD, tak aby studenti ráno necestovali déle než dvacet minut. Je také třeba vyhnout se vyloučeným lokalitám, což se týká například Ústí nad Labem, které je rovněž univerzitním městem. „Jedná se především o Předlice, Trmice, Mojžíř a některé ulice v Krásném Březně a Neštěmicích. Naopak pěknými lokalitami, vhodnými i pro studentské byty, jsou Všebořice, Klíše, Bukov, Skřivánek, Severní Terasa či Dobětice,“ vyjmenovává Tomáš Hanauer, vedoucí pobočky Ústí nad Labem společnosti M&M Reality.

V Ústí jsou podle něho nižší počáteční náklady na koupi bytu než ve výše zmíněných městech, na druhou stranu ale i pomalejší návratnost investice.  „Za dobrý byt 3+1, který lze pronajímat studentům, zaplatíte okolo 1,2 milionu korun. Následně jej pronajímáte zhruba za 10 tisíc korun měsíčně. Rozdíl nájemného, tedy zisk, máte okolo 5 tisíc, což představuje 60 tisíc korun za rok,“ vypočítává Hanauer.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky