Je správná doba ke koupi bytu?

Odpověď je jednoduchá, jak říká CEO skupiny GARTAL, Ing. Rostislav Petchenko - rozhodně ano. Po letech, kdy úroky u hypoték i úvěrů ze stavebního spoření neustále klesaly, se trend naopak otočil. Částečně to zavinilo zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů na bydlení ze strany České národní banky a také růst průměrné částky, kterou si na nemovitosti klienti půjčují. Na konci 1. čtvrtletí letošního roku tak každý klient, který měl hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, dlužil v průměru 1,55 milionu korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Jak Češi splácejí své nemovitosti

Banky si své klienty také stále důkladněji prověřují, což dokazuje podíl nesplacených dluhů k celkovému objemu poskytnutých úvěrů. Ten u dlouhodobých dluhů, mezi které úvěry na bydlení patří, nedosahuje v žádném z krajů České republiky více než 1,5 %. Snížila se i průměrná výše nesplaceného dluhu, za poslední tři roky suma poklesla z 556 000 na 475 000 Kč a počet klientů s ohroženým dlouhodobým dluhem se za stejné období snížil o 40 %.

Nová doporučení ČNB

Jak realitní experti očekávali, Česká národní banka opět zpřísnila svá doporučení ohledně hypotečních úvěrů. Reagovala tak na fakt, že ceny nemovitostí rostly u nás téměř celý rok 2017 nejrychleji v celé Evropské unii, a to v průměru o 16 %. Banky navíc poskytly v minulém roce celou řadu úvěrů, které ČNB považuje z hlediska schopnosti je splácet za vysoce rizikové. ČNB tak svými opatřeními chce zabránit roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení, kterou od roku 2016 označuje jako největší riziko pro domácí finanční stabilitu. S platností od 1. října 2018 tedy ČNB rozšířila svá doporučení o požadavky na výši příjmu. Nově by tak výše dluhu žadatele neměla překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 % svého měsíčního čistého příjmu.

Správný čas je právě teď!

Pokud tedy uvažujete o koupi bytu, není proč váhat. Když stihnete hypotéku vyřídit do konce září, nová doporučení se vás týkat ještě nebudou. Po 1. říjnu na hypoteční úvěry dosáhnou jen žadatelé s nadprůměrnými příjmy. Například v Praze při koupi bytu v hodnotě 5 milionů získáte momentálně hypoteční úvěr na maximálně 80 % hodnoty nemovitosti, ale od října budete muset navíc doložit, že splátka, která je při roční úrokové sazbě cca 2,7 % p. a. a fixaci na 5 let asi 18 000 korun, nebude znamenat víc než 45 % měsíčního příjmu žadatele. Ten by tak musel mít čistý plat kolem 40 000 Kč. To odpovídá hrubé mzdě ve výši 56 000 Kč, což rozhodně nemá většina lidí ani v Praze. Lze rovněž očekávat další zvýšení úrokových sazeb u hypoték.

Navíc trend růstu cen nemovitostí bude zřejmě pokračovat i nadále, a to hlavně ve velkých městech. Bytů všech velikostí je nedostatek a objem bytové výstavby je nízký. Například za první čtyři měsíce letošního roku byla v Praze nově zahájena výstavbajen 262 bytů, což je pro potřeby hlavního města zcela nedostačující. Také kvalitních rekonstruovaných bytů nejsou právě tisíce. Pokud máte šanci koupit byt v kvalitní lokalitě, rozhodněte se co nejrychleji. Na podzim byste stejný byt jednak nemuseli sehnat, nebo by vás jeho pořízení přišlo podstatně dráž. Čas investovat do koupě bytu je právě teď.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky