Finanční gramotnost vám nic neříká? Osvojte si 3 základní pravidla a staňte se vlastním poradcem

Jaký je váš příjem a jaké jsou vaše výdaje? Kolik měsíčně uspoříte? Je pro vás půjčka na odpočinek u moře přijatelným řešením? Pokud jste odpověděli alespoň jednou ano, pak vám nejspíš finanční gramotnost nic neříká. Jak být sám sobě dobrým finančním poradce a nežít od výplaty k výplatě? (PR článek)

Finanční gramotnost vám nic neříká? Osvojte si 3 základní pravidla a staňte se vlastním poradcem
reklama

Mějte přehled o svých penězích

Mít kontrolu nad domácím rozpočtem se snadno řekne, ale těžko se tak koná. Ano, je to celkem fuška, naštěstí díky moderním technologiím to jde snáz. Nemusíte si vést sešit, kde si budete zapisovat výdaje a příjmy, využít k tomu můžete aplikaci v mobilním telefonu, která vám výdaje roztřídí i spočítá. Možná se vám to nyní zdá jako nereálné, avšak pokud jeden měsíc vydržíte, budete nejspíš sami překvapeni, kolik peněz utratíte zbytečně. Zjistíte-li, že utrácíte víc, než byste měli, pak je na čase osvojit si pár základních pravidel:

  • plaťte hotově,
  • nakupujte podle seznamu,
  • dražší věc několikrát zvažte,
  • neutrácejte víc, než vyděláte.

Buďte připraveni na horší časy

Když dojdou peníze, není se čeho obávat, od čeho tu jsou přeci půjčky před výplatou, které vytrhnou trn z paty každému. Takto finančně gramotný člověk rozhodně neuvažuje. Na případné finanční potíže je nutné být připraven a mít v záloze úspory, které přijdou vhod na opravy domu, na nákup elektrospotřebičů nebo při nenadálém výpadku příjmů. Finanční rezervu nevedete? Je na čase s ní začít.

  • Finanční rezerva by měla být ve výši alespoň tříměsíčních platů, popřípadě šestiměsíčních výdajů. Měsíční příjem vaší rodiny je 40 000 Kč? Vaše úspory by tak měly dosahovat 120 000 Kč.
  • A jak tak velkou sumu naspořit? Začněte si pravidelně odkládat, a to alespoň 10 % z vašich příjmů. Při měsíční úložce 4 000 Kč, budete mít za rok 48 000 Kč a do tří let požadovanou sumu.

Finanční rezerva by rozhodně ale neměla sloužit na koupi zájezdu nebo nového telefonu, je určena skutečně na nečekané výdaje. Díky ní v případě nouze nebudete muset volit žádné rychlé půjčky.

Nepůjčujte si na zbytečnosti

Ne nadarmo se všude píše a říká, že: „Půjčka je dobrým sluhou, ale zlým pánem.“ Dokud máte úvěr pod kontrolou, pak vám může pomoci k lepšímu životu, jakmile ale získá dluh nad vámi převahu, jste jeho otrokem a skončit můžete až v exekuci.

I přestože získání půjčky je dnes čím dál tím snazší, rozhodně byste se neměli zadlužovat pro nic za nic. Bankovní i nebankovní půjčky si žádají čas, zvažování a přípravu.

  • Ujistěte se, že půjčka je nezbytná.
  • Spočítejte si, že budete mít na pravidelné splácení.
  • Porovnejte si nabídky na trhu.
  • Čtěte smlouvy.
  • Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

Stále máte pocit, že je pro vás svět financí španělskou vesnicí? Pak na vyřizování úvěru, sjednávaní pojištění, investování nebo zakládání spoření oslovte finančního poradce. Odborník vám ušetří čas i peníze.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky