Nenechávejte úspory doma pod matrací. Do čeho se vyplatí letos investovat?

Nechat ležet úspory na účtu, nebo dokonce zašité doma pod matrací je jako vyhazovat je bankovku po bankovce z okna na ulici. Takové úspory totiž zvolna ničí inflace, a aby neztrácely na hodnotě, či se ještě lépe zhodnocovaly, je třeba s nimi zacházet chytře. Do čeho se tedy vyplatí v roce 2018 investovat?

Ilustrační fotografie
reklama

Jen za rok 2017 byla průměrná míra inflace v Česku 2,5 procenta. „V případě peněz zašitých doslova doma pod matrací se dá říci, že přesně o tento podíl se loni zmenšila jejich hodnota. U spořicích účtů, kam úspory ukládá řada lidí, není situace o moc lepší, protože úroky na nich se pohybují kolem půl až jednoho procenta ročně a inflaci ani zdaleka nepokryjí,“ vysvětluje Michael Pokiser z finanční skupiny Ramfin.

Podle něj je cestou k uchování hodnoty úspor, nebo lépe jejich zhodnocení, vhodně zvolená investice. Odborníci přitom radí nevsázet vše na jednu kartu, ale mít portfolio investic dostatečně diverzifikováno. V takovém případě totiž může být případný pokles v jedné jeho části kompenzován výnosem v jiné.

Termínované vklady

Termínované vklady jsou variantou, kterou si vybírají zejména konzervativnější investoři. Riziko ztráty prostředků je sice minimální, na druhou stranu se úroky při pětiletém vkladu u banky pohybují jen kolem dvou procent ročně. Vyšší úročení je pak u družstevních záložen, kde je však třeba počítat s desetiprocentní investicí do kapitálu kampeličky. Při stejně dlouhém vkladu jako u banky se však lze dostat i na úrok vyšší než tři procenta.

„U tohoto druhu investice je ideální nechat peníze na účtu ležet celou sjednanou dobu. Dřívější výběry prostředků jsou totiž často výrazně sankcionovány. Na druhou stranu se však začínají objevovat i produkty, které s touto variantou počítají. Umožní tak sjednání termínovaného vkladu na delší dobu s krátkou, například třicetidenní, výpovědní lhůtou,“ popisuje Zbyněk Kočiš z finanční skupiny Ramfin.

Dluhopisy

Část investičního portfolia je možné vložit rovněž do dluhopisů. V případě firemních dluhopisů je dobré vyhnout se podezřelým nově založeným společnostem, jež nabízejí dluhopisy se zaručeným zhodnocením. Naopak bezpečnějším řešením je nákup dluhopisů více firem prostřednictvím fondu, což navíc finance rozprostře a sníží tak riziko případné ztráty. Státní dluhopisy jsou opět vhodnější zejména pro konzervativní investory, jejich úroky jsou totiž spíše na úrovni spořicích účtu.

Peer-to-peer půjčky

Pro půjčky dnes už lidé nechodí jen do bank či k jejich nebankovním poskytovatelům. Na trhu se nově objevují i peer-to-peer platformy, které zprostředkují půjčku mezi zájemcem o úvěr a investorem, kterým je soukromá osoba s volnými financemi. Tímto způsobem se dá běžně získat výnos kolem 10 procent ročně. Nevýhodou může být to, že tento způsob půjčování peněz je v Česku v začátcích a investice do zahraničí s sebou nesou například poplatky spojené s převody měny nebo riziko kolísání kurzu.

Nemovitosti

Nemovitosti jsou pro uložení volných financí dlouhodobě výhodnou volbou, a to i přesto, že jejich ceny v posledních měsících strmě rostly. „Lze dosáhnout zhodnocení vložených peněz o tři až pět procent ročně. Nemovitosti, zvláště v dobré lokalitě, jsou navíc velmi dobrým uchovatelem hodnoty,“ říká Michael Pokiser s tím, že u nemovitostí k pronájmu se vyplatí koupit zejména byty o velikosti 2+kk a 2+1, které lze pronajmout jak jednotlivcům, tak i mladým párům. U větších bytů je buď nutné soustředit se spíše na studenty, nebo počítat s nižším výnosem a pronajmout je rodině.

Kryptoměny

Virtuální měny neboli kryptoměny jsou bez nadsázky fenoménem posledních měsíců. Po vlajkové lodi Bitcoinu, jenž loni neustále rostl, aby před koncem roku začal výrazně klesat, se jich vyrojila velká spousta. Vzhledem k tomu, že jejich růst a případný pád lze jen těžko předpovídat, je podle odborníků investice do virtuálních měn vhodná zejména pro ty, jimž nevadí poměrně rizikový profil. Na druhou stranu může jít i jen o zábavný doplněk ostatních investic, protože není třeba kupovat celé virtuální mince, ale vložit do nich lze i jen pár stokorun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky