Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Láska prochází žaludkem. Tři čtvrtiny transakcí k Valentýnu jsou za večeři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tři čtvrtiny karetních transakcí a 40 procent objemu výdajů uskutečněných v období kolem svátku svatého Valentýna připadají na společnou večeři, což potvrzuje, že láska skutečně prochází žaludkem. Vyplývá to z analýzy Mastercard Love Index vytvořené na základě transakcí kreditními, debetními a předplacenými kartami za rok 2017.

Oblíbený je rovněž nápad vzít svoji drahou polovičku na nezapomenutelnou cestu letecky nebo vlakem. V roce 2017 se počet transakcí vypovídajících o této valentýnské volbě zvýšil o 23 procent, přičemž na ně připadlo 22 procent romantických výdajů. Favoritem však zůstává hotelový pobyt s 27procentním podílem objemu valentýnských útrat.

Pokud se porovnají tři předchozí valentýnská období, tedy vždy dny od 11. do 14. února v letech 2015 až 2017, tak podle získaných údajů spotřebitelé utrácejí kvůli tomuto svátku stále raději za zážitky než za hmotné zboží, přičemž „citově zabarvené výdaje“ se od roku 2015 zvýšily o šest procent a počet transakcí o 17 procent.

Ne vše jen roste. Třeba celkové výdaje za tradiční valentýnské květiny se snížily v průběhu tří let o tři procenta, a to i přesto, že počet transakcí se zvýšil o 14 procent. Ukazuje se, že ačkoli květiny zůstávají symbolem milostného vztahu, dokáže toho jeden květ zjevně sdělit více než nákladný pugét. Obdobně došlo i k poklesu výdajů za šperky, a to o devět procent i přes nárůst počtu transakcí o desetinu oproti roku 2015.

Studie, která se zabývala chováním nakupujících zahrnujících více než 200 oblastí po celém světě, zjistila i další nákupní trendy. Údaje příkladně ukazují, že pořizování dárků stále méně necháváme až na poslední chvíli. Hned 30 procent nákupů k Valentýnu se odehrává 11. února, což je celosvětově 48,8 milionu transakcí za poslední tři roky. A pouze o něco málo více než čtvrtina (27 procent) všech valentýnských nákupů se koná přímo v den sv. Valentýna.

Nadále roste obliba internetového nakupování – mezi Valentýnem v roce 2015 a v roce 2017 došlo k nárůstu internetových transakcí o enormních 136 procent.

Bezkontaktní placení kartami – coby ideální způsob, jak se vyhnout trapným chvilkám nad příchozí fakturou – od roku 2015 zaznamenalo nárůst hodnoty transakcí o 311 procent a počtu transakcí o 203 procent. Výdaje hrazené bezkontaktně se zvýšily ve všech sledovaných kategoriích, přičemž k nejprudšímu nárůstu došlo v platbách za leteckou a železniční dopravu (1 064 procent), za šperky (453 procent) a květiny (446 procent).

Témata:  Valentýn (svátek zamilovaných) restaurace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.