KB: Firmy si rychle zvykly potvrzovat mobilní transakce otiskem prstu

PR článek - Letos o prázdninách nabídla Komerční banka (KB) svým klientům v rámci mobilní bankovní aplikace Mobilní banka Business možnost potvrzovat platební transakce otiskem prstu.

Kancelář
reklama

Mimochodem byla první v ČR, která s touto inovací pro firmy, ale i občany, přišla. Po několika měsících od spuštění tuto pohodlnou, rychlou a bezpečnou možnost využívá většina firem. Přitom pro přihlašování do aplikace vládne nad otiskem prstu stále zadávání hesla.

img-responsive

Kancelář | foto: Komerční banka

Podle Petra Kováře, produktového manažera mobilních aplikací Komerční banky, je zadávání plateb přes mobilní telefon bezpečné. „Potenciální útočník musí nejdříve překonat zamčený telefon, tedy zadat správné heslo, znak, otisk prstu nebo ukázat správný obličej. Přitom na to má jen tři pokusy. Pravděpodobnost, že se mu to podaří, se blíží nule, ale pokud by se mu to přeci jen podařilo, musí se podobným způsobem přihlásit do mobilní aplikace a poté ještě jednou zadat správné heslo nebo otisk prstu při potvrzování platby.“

Navíc případný útočník, který by se zmocnil telefonu majitele firmy, může platby jen potvrdit, novou platbu totiž většinou nezadá, protože platby vytvářejí minimálně dvě různé osoby.

Na klientovu bezpečnost dohlíží KB

To z pohledu bezpečnosti aplikace Komerční banky Mobilní banka Business zdaleka není vše. Komerční banka sama kontroluje možné napadení telefonu klienta pomocí služby Trusteer od IBM. V případě, že něco podezřelého zjistí, ihned kontaktuje klienta. Jde o nejvyšší bezpečnostní nadstavbu, kterou zatím žádná jiná banka v ČR nenabízí.

Samozřejmě stále platí, že je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla, jako například nestahovat aplikace z neověřených zdrojů.

Nové funkce, které v mobilním bankovnictví překvapí

Ačkoli Komerční banka představila Mobilní banku Business již před nějakým časem, stále nabízí možnosti, které byste u většiny bank nenašli ani dnes. To, co mezi manažery vzbudilo největší pozornost a ocenění, je možnost víceúrovňového a vícenásobného schvalování plateb. Firma si přitom sama zvolí kdo, v jakém pořadí a v jaké výši může odchozí platby schvalovat. Aplikace přitom manažera, který je za schvalování odpovědný, zvoleným způsobem upozorní.

Shrnutí - funkcionalitou, přehledností a uživatelskou přívětivostí je Mobilní banka Business užitečným pomocníkem, který šetří čas, a je neocenitelná zejména pro manažery, kteří jsou často na cestách. A co je nejpodstatnější, klade maximální důraz na bezpečí.

     
      Mobilní banka Business mimo jiné umožňuje:

  • přihlášení otiskem prstu nebo Face ID,
  • autorizace operací přes otisk prstu nebo Face ID,
  • víceúrovňové a vícenásobné schvalování plateb,
  • autorizovat připravené platby a dávky od účetních,
  • zadávat platební příkazy i trvalé příkazy,
  • spravovat šablony platebních příkazů,
  • kontrolovat zůstatek na účtu/účtech firmy,
  • načítání QR kódu ze souborů,
  • zobrazit upozornění na platby čekající na schválení,
  • sdílet informace s internetovým bankovnictvím.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky