Jak na to, aby vás letošní Vánoce nezruinovaly?

Do Vánoc zbývá necelý měsíc a nápor na naše peněženky je tak doslova na spadnutí. Za dárky, výzdobu a všechno ostatní utratí navíc většina z nás podstatně víc, než si původně představovala a nakonec bohužel ani neví, za co to skutečně bylo. Pojďte na to letos chytře a vyhněte se nepříjemnému novoročnímu procitnutí z prázdné peněženky.

Ilustrační fotografie
reklama

Vytvořte si seznam pro Ježíška

I když dárky k Vánocům neodmyslitelně patří, většina z nás bohužel neví, kolik jich doopravdy potřebuje! Pokud si ale vytvoříte seznam se jménem každého, komu chcete o letošních Vánocích udělat radost, zbytečně neutratíte peníze za dárky typu: „to se mi líbí, to koupím a pak to někomu dám“, ale nakonec nedáte, protože se to pro nikoho nebude hodit. A pokud u vás papírová verze seznamů selhává, zkuste některou z vánočních mobilních aplikací, do nichž si můžete průběžně dopisovat tipy na dárky, informace o jejich ceně či obchody, kde byste je mohli sehnat.

Vánoční rozpočet jako prevence finančních potíží

Vánoce jsou bezesporu finančně nejnáročnějším obdobím roku, a tak skončit takříkajíc v mínusu, není vůbec těžké. Sestavením rozpočtu zahrnujícího všechny vánoční náklady, jako jsou dárky, stromeček, suroviny na cukroví a štědrovečerní večeři, balicí papír či dekorace, můžete sklouznutí do červených čísel lehce zabránit. Přemýšlet byste ale měli nikoli způsobem „Jak to všechno zaplatím“, ale naopak „Kolik můžu reálně utratit“! Jen tak budete skutečně připraveni a po Vánocích možná i příjemně překvapeni.

Čím jsou Vánoce blíž, tím jsou dárky dražší

Byť se to na první pohled nezdá, tak čím jsou Vánoce blíž, tím je vše dražší a dražší. Nervózní pobíhání po nákupních centrech jen několik dní před Štědrým dnem a rezignace v podobě nákupu všeho, co vám nakonec přijde pod ruku bez ohledu na cenu, se totiž taky dost citelně prodraží. Navíc se může stát, že pokud budete nákupy odkládat, dárky, které plánujete koupit, už budou vyprodané, a to vás opět vrací k pobíhání po obchodech a zoufalých nákupech čehokoliv.

Čerpejte skryté rezervy Vaší společné domácnosti

Mít v peněžence navíc pár stokorun měsíčně se hodí v průběhu celého roku, před Vánoci ale dvojnásob. Zaměřte svoji pozornost na telefonní tarify, pojištění nebo na splátky jednotlivých půjček a možná zjistíte, že případnou optimalizací těchto pravidelných plateb můžete ušetřit slušnou sumu. „Díky tzv. Partnerské konsolidaci mají páry žijící ve společné domácnosti možnost sloučit všechny půjčky obou partnerů do jedné, získat tak nižší úrok i měsíční splátku než měli původně a ušetřit peníze celé rodině,“ říká Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Z pohodlí domova a navíc levněji? Nakupujte online

Mnohem širší nabídka zboží a navíc za zlomek ceny, než v našich tuzemských obchodech? Tak přesně takhle vypadá nakupování na zahraničních portálech, jako je Ebay, Aliexpress nebo Wish. Pro spokojený nákup je sice třeba dodržet několik základních pravidel, jako je ověření referencí na prodejce, nebo zohlednění výše nákupu kvůli DPH a clu, ale například u hraček pro vaše ratolesti, které byste jim kvůli vysoké ceně u nás v obchodě nemohli pořídit, se to přeci jenom vyplatí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky