ČNB jako první evropská banka zvyšuje úrokové sazby

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla zvýšit dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 20 bazických bodů na 0,25 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby o 25 bazických bodů na 0,50 % a o ponechání diskontní sazby na úrovni 0,05 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 4. 8. 2017.

ČNB, ilustrační fotografie
reklama

Jedná se o první změnu úrokových sazeb od listopadu 2012, kdy došlo ke snížení repo sazby na tzv. technickou nulu. Dnešní rozhodnutí současně představuje první zvýšení domácích úrokových sazeb od února 2008.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka má toto zvýšení sazeb ČNB velmi symbolický význam v tom smyslu, že definitivně ukončuje období nulových sazeb, které bylo spojeno s nejistotou hospodářského vývoje v ČR.

"ČNB tímto zvýšením sazeb říká - končí období hospodářské nejistoty s nízkou inflací a nulovými sazbami a začíná nové období konjunktury s vyšší inflací a zvyšováním sazeb. Pokud se však podíváme na novou inflační prognózu ČNB, tak nás v nejbližších čtvrtletích žádné výrazné zvyšování sazeb rozhodně nečeká," uvedl.

"Jak to bude v nejbližších měsících s kurzem koruny vůči euru? Žádné výraznější posilování koruny vůči euru během srpna neočekávám. ČNB sice dnes zvýšila úrokové sazby, ale jejich další zvýšení během letošního roku již moc pravděpodobně nevypadá. Rovněž dlouhodobější výhled na růst sazeb pro rok 2018 naznačuje, že s jejich zvyšováním bude ČNB i nadále velmi opatrná a v roce 2018 by mohla zvyšovat sazby dokonce jen jednou o 0,25 procentního bodu," dodal.

Z výše uvedeného podle něj vyplývá, že očekávat v brzké době kurz koruny k euru kolem 25,50 není moc reálné. Během srpna se obchodování spíše opět stabilizuje nad hladinou 26 CZK/EUR.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky