Největší surový diamant na světě může ztratit část své velikosti. Důvod je prostý

Odborníci na diamantový průmysl oslovení agenturou Reuters uvádí, že Lesedi La Rona, největší existující nezpracovaný diamant, musí být rozřezán a opracován, aby našel svého kupce. Takto získá na hodnotě, i když ztratí nemalou část své původní váhy. Surový kámen nebyl před rokem vydražen, protože nejvyšší nabídka (61 milionů dolarů, tehdy 1,46 miliardy korun) nepřesáhla minimální prodejní cenu 70 milionů dolarů (přibližně 1,7 miliardy korun).

Největší surový diamant na světě může ztratit část své velikosti
reklama

Má velikost tenisového míčku, váží 1 109 karátů (221,8 gramu) a je světovým unikátem. V současné době se totiž na světě nevyskytuje větší nezpracovaný diamant, který člověk vyzdvihl ze zemského povrchu. Těžařská společnost Lucara Diamond ho vytěžila v listopadu 2015 v Botswaně. V červenci 2016 se ale nenašel kupec, který by byl za Lesedi La Rona ochoten ve veřejné dražbě zaplatit alespoň 70 milionů dolarů.

Pro kupce bude atraktivnější ve vybroušené formě

Podle předních odborníků oslovených agenturou Reuters teď diamant s velkou pravděpodobností čeká broušení a leštění, které může trvat i více jak jeden rok. „Zpracování takto velkého kamene je dost riskantní záležitostí a není divu, že z něj má velká část potencionálních zájemců velký respekt. Jednoduše nechtějí brát rizika zpracování na sebe.

Diamant je sice nejtvrdší nerost na světě, ale zároveň je taky velmi štěpný. Nikdy s jistotou předem nevíte, zda se vám při zpracování nerozdělí na více menších kusů. Například výsledkem zpracování historicky největšího surového diamantu Cullinan je devět menších diamantů,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds, který s diamanty na světových burzách obchoduje již více jak 20 let. Ke zpracování diamantů dodává: „Řezání, broušení a leštění diamantů je opravdu mistrovským uměním, jehož nejvyšší kvalitu na světě zajišťuje jen několik uznávaných diamantových center. Proto je pro budoucího majitele lepší vlastnit již vybroušený precizní diamant i přes to, že kvůli zpracování ztratil třeba až polovinu své původní velikosti.“ Podle odborníků je velmi pravděpodobné, že z Lesedi La Rona vznikne několik menších vybroušených diamantů, které budou ve finální fázi zasazeny do investičních šperků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky