Tyhle PINy používáme nejčastěji. Je mezi nimi i váš? Změňte ho

Zabezpečit si pořádně bankovní účet by mělo být prioritou každého, kdo si váží peněz. A silný PIN kód je první obranou proti zlodějům. Nad bezpečím ale často zvítězí pohodlnost a lidé si volí takové heslo, které by uhádlo i malé dítě.

Ilustrační fotografie
reklama

Člověk je neuvěřitelně vynalézavý tvor, při určování PIN kódu k platební kartě to ale očividně neplatí. Jasně to vyplývá z analýzy společnosti Data Genetics, která pracovala s databází asi 3,4 milionů PINů, které unikly na internet.

Nejčastěji lidé volí naprosto pošetilou kombinaci čísel 1234, podle výsledků ji používá každý desátý člověk. Hloupost lidí ale potvrzuje i druhá a třetí nejčastější kombinace. Posuďte sami: ZDE

Lidé jsou obvykle líní zapamatovat si obtížnější číselnou kombinaci, a proto si vyberou raději takovou, kterou na klávesnici snadno napíšou. Často tak volí čísla v jedné řadě, případně v jednom sloupci. Pokud jste svůj PIN kód v první tabulce našli, rychle ho změňte. V případě, že ztratíte platební kartu, bude pro nálezce velmi jednoduché vybílit vám účet.

Společnost ale zveřejnila i data z druhého konce tabulky, tedy PINy, které lidé používají nejméně. Jedná se o číselné řady, které jsou špatně uhádnutelné. Nejméně častá je kombinace čísel 8068, která se mezi 3,4 milony PINů objevila jen 25krát. ZDE
 

.

Témata: platební karty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky