Krach WPB Capital: peníze má zpět 64 procent klientů

Letos v říjnu uplynul rok od zahájení výplat věřitelů zkrachovalé družstevní záložny WPB Capital. Nejvíce klientů se o své vklady přihlásilo hned během prvního měsíce. Šlo o zatím nejrychlejší proces výplaty věřitelů v Česku. Peníze má zpět 4398 klientů, vyplaceno je 98 procent vkladů, zbývá přes 650 tisíc korun. Informace přináší JUDr. Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

Ilustrační fotografie
reklama

Celkem 6898 klientů mělo uloženo v družstevní záložně WPB Capital 2,796 miliardy korun. Česká národní banka ale kampeličce odebrala koncem loňského června licenci a začala její likvidace. Její součástí byly i výplaty klientů. Ty začaly v polovině loňského října a potrvají až do října 2017. Klienti se o své vklady mohou přihlásit v jakékoli pobočce České spořitelny. „Drtivá většina klientů si pro výplatu náhrady přišla už v prvním týdnu, kdy bylo vyplaceno 26 procent klientů a 48 procent náhrady. Za celý první měsíc se o své peníze přihlásilo 3295 věřitelů a bylo vyplaceno 73 procent náhrady, což je prozatím nejrychlejší proces výplaty věřitelů v Česku. V současné chvíli je vyplaceno kolem 64 procent věřitelů a 98 procent vkladů,“ popsal advokát Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital. 

Výplaty probíhají bez problémů. Zajišťuje je Fond pojištění vkladů. „Objevily se obvyklé problémy, kdy klienti, kteří si došli pro náhradu na některou z poboček České spořitelny, nebyli například nalezeni v databázi. To se dělo především z důvodu chybně uvedeného rodného čísla nebo jména. V několika případech se také stalo, že klienti reklamovali výši náhrady, respektive výši přičtených úroků. V drtivé většině těchto reklamací ale byla potvrzena správnost původně vypočtené výše náhrady. V několika případech došlo v důsledku dědictví k aktualizaci databáze, kdy byli vygenerováni místo původního klienta noví klienti – dědicové,“ řekl Jiří Švihla. 

Podle zkušeností s výplatami klientů dříve zkrachovalých družstevních záložen si ne všichni věřitelé výplatu náhrady v zákonné tříleté lhůtě vyzvednou. „Fond pojištění vkladů ještě eviduje 2,5 tisíce klientů, kteří si nevyzvedli svou náhradu vkladu, což celkem představuje částku 653 tisíc korun. Nevyzvednuté náhrady klientů propadnou zpět do Fondu pojištění vkladů. O tyto nevyzvednuté peníze se tak zvýší jeho zůstatek, který se v budoucnu použije na výplaty dalších bank a kampeliček,“ doplnil Jiří Švihla.

Témata: CZK | banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky