Nebuďte další osobou v dluhové spirále

Není zločin si půjčit na novou televizi či luxusní dovolenou. Současný trh je rozmanitý a nabízí pestrou škálu bankovních a nebankovních spotřebitelských půjček. Není proto divu, že jich spousta z nás využívá.

reklama

Lidé by se však měli začít chovat zodpovědněji. V první řadě by si neměli sjednávat půjčky jako na běžícím pásu, protože potom bude státní dluh to poslední, co nás jako občany bude zajímat. Problémy totiž budeme mít sami se sebou.

Je rozumné si vzít hypotéku na bydlení. Je rozumné si vzít na nové dražší auto leasing. Někteří z nás také nedokážou odolat a půjčují si na menší věci, jako například televizi nebo dovolenou. Ale rozhodně je nad rámec zdravého rozumu půjčovat si na novou televizi či dovolenou. Bohužel se však často stane, že na splacení jednoho dluhu si berou půjčku další a nečekaně, často aniž by to tušili, se ocitnou v tzv. dluhové spirále.

Počítejte, kolik si můžete a nemůžete půjčit

Do dluhové spirály se člověk dostane snadno. Častou příčinou je i to, že naletí podvodníkovi, který si stanoví ve smlouvě vysoké poplatky a nevídaně vysokou úrokovou sazbu. V takovém případě přestane být člověk schopen splácet. Do toho se pak přidají sankce z prodlení a dluhová past je na světě.

Server penize.cz zjistil, že za ocitnutím se ve dluhové spirále často stojí důvody jako je lehkomyslnost, nezodpovědnost a finanční negramotnost. Lidé by se proto měli snažit vzdělávat se ve finanční oblasti a zajímat se o veškeré podrobnosti spjaté s půjčkou. Jen tak následného zažádání o půjčku nebudou litovat.

Když si potřebujete půjčit

Nezakazujeme vám si peníze půjčovat. Pouze se snažíme varovat před tím, abyste se nedostali do dluhové spirály, ze které se jde jen těžko ven. Pokud si potřebujete peníze půjčit, měli byste si vždy nejprve společnost, u které si půjčujete, ověřit. Dnes už nechodí lidé pouze do bank, protože řada nebankovních produktů nabízí výhodnější a schůdnější podmínky než leckterá banka.

Spousta lidí se nebankovním společnostem vyhýbá. Může za to jejich pověst, kterou pošpinili neféroví věřitelé nastavující si nelidské podmínky půjček. Ale neměli byste házet všechny tyto společnosti do jednoho pytle.

Na internetu existuje řada kalkulaček, která vám vypočítá, která půjčka je tou nejvýhodnější na trhu. Podle zadaných informací vám kalkulačka vypočítá, kolik budete měsíčně splácet, jak dlouho budete půjčku splácet a podobně. Nepodceňujte tyto online nástroje, které vás mohou zachránit před podvodníky.

Pokud si potřebujete půjčit menší obnos peněz, doporučujeme vám ověřenou společnost Kreditech, která nabízí rychlou půjčku do 15 000 Kč. Jejich portál, který naleznete zde, patří mezi ty, které se mohou pyšnit férovým přístupem ke klientům, transparentní smlouvou a spokojenou klientelou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky