Poplatky za úvěr jsou v pořádku. Bylo to jasné, reaguje zástupce ombudsmanky

Bankovní poplatky jsou v pořádku. Tímto verdiktem pravděpodobně Ústavní soud nadobro ukončil soudní spory o tom, zda je legální vybírat poplatky spojené s bankovními úvěry. Na svém soukromém Facebooku toto rozhodnutí okomentoval zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

660
reklama

Ústavní soud ve svém verdiktu došel k názoru, že uzavření smluv o úvěru je založeno na svobodné vůli banky i klienta. Při uzavírání těchto smluv podle soudu nedošlo k jednostrannému určování podmínek ze strany bank. Podle všeho tak končí spory o navracení těchto poplatků. Výjimkou by byly pravděpodobně jen spory, ve kterých by bylo prokázáno, že smlouva byla uzavřena bez plného vědomí klienta.

Verdikt soudu komentoval na Facebooku i Stanislav Křeček. "To bylo mnohým jasné od počátku. Jen několik lidí si za pomoci nezodpovědné mediální kampaně udělalo na úkor lidí dobrý "kšeft". Nechť je to poučení pro příště až vám titíž analytici a znalci budou vnucovat své názory," napsal.

Narážel tak na velkou mediální bouři, kdy několik právníků zastupovalo klienty bank, kteří měli úvěry, a požadovali navrácení poplatků. Ty označovali za protizákonné.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky