Co dělat s poškozenými nebo roztrhanými penězi?

Co si počít s poškozenou bankovkou? Mohu ji při placení nepřijmout? Co když si toho všimnu pozdě? Kdo mi ji vymění a kolik mě to bude stát? Na tyto a podobné otázky odpovídají experti z České národní banky (ČNB).

CZK
reklama

Asi každému už se někdy stalo, že při vytahování peněz z kapsy se tu utrhnul růžek, tu se celá bankovka ošklivě natrhla. A člověk se zděsí, že teď už peníze v obchodě nebudou chtít.

To je naštěstí omyl. "Pokud jde o běžné poškození jako jsou třeba chybějící růžky bankovek nebo natržení, bankovky se mění bez problémů," tvrdí pracovnice ČNB. A pokud vám takovou bankovku v obchodě přece jen odmítnou, v bance budou určitě vstřícnější.

Na druhou stranu - pokud se vám zdá, že tisícovkou, kterou vám v obchodě vracejí, prošla snad válečnou zónou, můžete ji odmítnout převzít. Povedlo se vám bankovku přetrhnout vejpůl? Ani tehdy není vše ztraceno.

"Pokud máte v ruce větší než poloviční část bankovky, máte nárok na novou, neporušenou. Pochopitelně pokud máte jen malou část, máte smůlu," upozorňuje pracovnice.

A jedna zajímavost - vytištění jedné bankovky vyjde přibližně na dvě koruny a padesát haléřů. A vzhledem k tomu, že v oběhu je 400 milionů bankovek různých nominálních hodnot, hodí to celkem miliardu.

Témata: Peníze | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky