Jste chudí? Prý máte jen dluhy, argumentuje guvernér ČNB

Měnová intervence ČNB, která v Česku zvedla inflaci a lidé tak přišli o část svých úspor za cenu nejistého nastartování ekonomického růstu, stále budí emoce. A poslední slova guvernéra centrální banky Miroslava Singera to rozhodně nevylepšila.

660
reklama

Singer se spolu s dalšími odborníky sešel na odborné diskuzi o ekonomické krizi v Národním muzeu. Byl u toho i Blesk, který zaznamenal dva velmi šokující argumenty hlavního bankéře v zemi.

"Co se týče chudších obyvatel, tak ty upřímně u úspor o nic nepřijdou, protože žádné úspory nemají. Spíše dluhy," podotkl Singer. Jenže i mnoho lidí s dluhy si spoří na horší časy a samozřejmě zdaleka neplatí, že každý člen nižší třídy je zadlužený.

Singer to nevylepšil ani druhým argumentem ohledně zdražení: "Normální rodina utratí tak třicet tisíc korun měsíčně, ta chudší asi 20 tisíc měsíčně. Opatření se u ní promítne tak, že si koupí zboží v hodnotě o 200 korun méně, což si při vší empatii myslím, není žádná strašlivá rána."

Pokud se ale zeptáte chudších rodin, co pro ně 200 korun znamená, tak rozhodně neuslyšíte, že nic. Navíc existují i rodiny, které nemají ani těch 20 tisíc korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky