Bankéři ostrouhají. Zlaté padáky jsou minulostí!

Odměny bankéřů a jejich zlaté padáky budou od ledna příštího roku minulostí. Představitelé zemí evropské sedmadvacítky a zástupci Evropského parlamentu se totiž dohodli na jejich omezení.

reklama

V době, kdy si mnoho lidí utahuje opasky, ale šéfové a manažeři bank, kteří svými riskantními transakcemi mnohdy dostali finanční ústavy na kolena, si nechávají vyplácet vysoké odměny a astronomické odchodné, jsou trnem v oku veřejnosti už delší dobu.

Z nového nařízení vyplývá, že odměny bankéřů nebudou smět přesáhnout jejich základní mzdu. Jen ve výjimečných situacích budou moci banky svým špičkovým pracovníkům vyplatit odměnu ve výši dvojnásobku základního platu.

Omezení odměn je součástí širších změn v regulaci bankovního sektoru. Ty zahrnují rovněž větší požadavky na kapitál bank, které mají zajistit odolnost bankovního sektoru vůči případné budoucí krizi.

Proti omezení vystupovala především Velká Británie, která se obává odchodu velkých bank do jiných finančních center. Ovšem i v Británii Británii je veřejné mínění silně proti vysokým odměnám bankéřů.

Některé další banky tvrdí, že omezení odměn sníží jejich konkurenceschopnost. Obávají se, že zákazníci budou uskutečňovat obchody s americkými bankami, kterých se opatření nedotkne a vyplácejí stále vysoké odměny.

Témata: banky | zlatý padák

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky