Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyberte si hypotéku podle svých potřeb

Vyberte si hypotéku podle svých potřeb

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

PR ČLÁNEK Většina z nás asi tuší, že hypotéka představuje nějaký dlouhodobý úvěr, za který se ručí nemovitostí. Na trhu ovšem existuje celá řada různých typů hypotečních úvěrů, ve kterých už nemusí být tak snadné se zorientovat. A vzhledem k tomu, že smlouvu na hypotéku uzavíráme obvykle sotva jednou či dvakrát za život, následující stručný přehled nejčastějších variant může přijít vážně vhod.

Klasická x americká hypotékaPodle toho, k jakému účelu má být úvěr použitý, můžeme hypotéky rozdělit na tzv. účelové a neúčelové. Pod označením účelová se skrývá klasická hypotéka, která smí sloužit výhradně k financování předem definovaných záměrů přímo souvisejících s bydlením. Obvykle se jedná o koupi nemovitosti nebo pozemku, případně stavbu či rekonstrukci nebo třeba o splacení úvěru či půjčky použitých na investice do nemovitosti.Vedle klasické se ale můžeme setkat také s tzv. americkou hypotékou, která je neúčelová, což v praxi znamená, že i zde sice ručíme nemovitostí, ale získané finance můžeme použít k libovolným účelům. Daní za tuto větší volnost je vyšší úroková sazba oproti běžným hypotékám.Hypotéka dle procenta zástavní hodnoty nemovitostiZástavní hodnota nemovitosti (LTV) vyjadřuje, kolik procent z hodnoty nemovitosti pokrývá hypoteční úvěr. Banky přitom zpravidla poskytují hypotéky do výše 60 - 80% tržní hodnoty zastavené nemovitosti. Výjimkou ale není ani tzv. stoprocentní hypotéka nebo dokonce úvěr, který je vyšší než cena nemovitosti, a jeho část tak lze využít například k vybavení domácnosti. V takových případech hraje rozhodující roli bonita žadatele. Podobně velkorysé půjčky banky poskytují pouze klientům, které vyhodnotí jako vysoce solventní. Hypotéka bez doložení příjmůDalším speciálním druhem je hypotéka bez doložení příjmu. Název je sice trošku zavádějící, protože i tady chce banka znát alespoň část příjmů, přesto se jedná o vítanou možnost pro každého, kdo z nějakého důvodu nechce zcela odkrýt svoji finanční situaci. Dobře se ale hodí také pro osoby samostatně výdělečně činné, které by kvůli svojí krátké historii nemohly bance předložit požadovaný přehled příjmů a výdajů. Offsetová hypotékaPoslední typ, který zde zmíníme, ale nikoliv poslední existující, je offsetová hypotéka. Ta závisí na tom, kolik peněz máte na spořicím účtu nebo jiném druhu vkladu. Funguje zde tzv. bilanční princip a výše hypotečních splátek se odvozuje z rozdílu mezi hypoúvěrem a vkladem na spořicím účtu.

Témata:  Česká spořitelna

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.