Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světovou banku povede americký lékař Kim

Do čela Světové banky usedne rodilý Korejec s americkým pasem, prezident univerzity Dartmouth College Jim Yong Kim. V pondělí o jeho zvolení informovaly agentury Reuters a AFP.

Dvaapadesátiletý zdravotní expert Kim, kterého do čela vlivné mezinárodní organizace navrhl americký prezident Barack Obama, převezme vedení Světové banky od 1. července.

Na postu prezidenta nahradí osmapadesátiletého Roberta Zoellicka, který v únoru oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. Zoellick stojí v čele Světové banky od 1. července 2007, funkční období mu tak vyprší na konci června.

Kim měl dva protikandidáty - nigerijskou ministryni financí Ngozi Okonjo-Iwealaovou a bývalého kolumbijského ministra financí José Antonia Ocampa. Kima však kromě USA podporovaly také Japonsko, Kanada, většina evropských zemí i některé rozvojové země včetně Ruska, Mexika a Jižní Koreje. Konečné rozhodnutí však přesto podle Reuters tentokrát nebylo jednomyslné.

Nově zvolený prezident Světové banky bude mít jeden výrazný primát - po dlouhých 68 letech od založení v čele světové rozvojové finanční agentury nebude rodilý Američan. Dosavadní ekonomy a diplomaty také poprvé nahradí vystudovaný lékař.

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa. Podle tradice ji vede Američan, zatímco na řízení sesterského Mezinárodního měnového fondu má od jeho založení v závěru druhé světové války nepsaný nárok Evropan.

Témata:  banky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.