V Česku se objevily padělané bankovky, varuje ČNB

V Olomouci, Šumperku, Brně a Ostravě se podle České národní banky (ČNB) objevilo několik padělaných pětistovek vzor 2009 a tisícovek vzor 2008, které mají ochranný proužek vytvořený z nalepených kousků pravého ochranného proužku menších bankovek.

CZK
reklama

Banka dnes ČTK sdělila, že padělky se mohou rychle rozšířit do dalších regionů a jejich počet se může zvýšit.

Podle ČNB nejsou padělky příliš kvalitní, v pětistupňové škále nebezpečnosti je hodnotí stupněm čtyři jako méně zdařilé a jeden typ jako stupeň tři, tedy zdařilý.

Padělky jsou vytištěny inkoustovým tiskem, obrazce proto nejsou tvořeny liniemi, ale inkoustovými kapkami. Vedle toho na padělcích chybí základní ochranné prvky jako vodoznak a skrytý obrazec nebo jsou vytištěny současně s obrázkem bankovky a nemají tak své charakteristické vlastnosti, opticky proměnlivý prvek tedy nemění svoji barvu a soutisková značka se při pohledu proti světlu nekryje na líci a rubu.

Vedle uvedených padělků banka zaznamenala v oběhu i stokorunové bankovky vzor 2018 a pětistovky vzor 2009 s vyříznutým ochranným proužkem, případně s vyříznutými částmi proužku. Banka nevyloučila, že tyto části proužku mohly být použity na padělané bankovky vyšších hodnot. "Poškozené bankovky byly poté uvedeny do oběhu při platbách za zboží a služby nebo byly učiněny pokusy o jejich výměnu jako běžně poškozených peněz," doplnila banka.

Za padělání a pozměnění peněz hrozí padělatelům v Česku až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky