ČEZ rozdělí na dividendách 99 procent zisku, nejvíce v historii

Energetická společnost ČEZ navrhuje vyplatit na dividendách 99 procent zisku, což je dosud nejvyšší podíl. Loni šlo na dividendy 86 procent, předloni 90 procent. ČTK to dnes řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Společnost hodlá na dividendách vyplatit akcionářům 12,9 miliardy korun, tedy 24 korun na jednu akcii.

Ilustrační fotografie
reklama

"Návrh dividendy na úrovni 99 procent je historicky nejvyšší procento, které na dividendy navrhujeme ze základny pro tyto účely. Tou je podle dividendové politiky konsolidovaný zisk po zdanění očištěný o mimořádné vlivy, které nesouvisely s běžným hospodařením, tj. zejména o opravné položky k hmotnému majetku," uvedl Beneš.

Vedení společnosti dnes uvedlo, že za loňský rok navrhne vyplatit dividendu 24 korun na akcii. Pokud valná hromada 26. června návrh schválí, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 12,9 miliardy korun, a stát tak získá zhruba devět miliard. Loni vyplatil ČEZ dividendu 33 korun na akcii, tedy 17,8 miliardy korun. Stát dostal 12,4 miliardy.

Společnost dnes oznámila výsledky za první čtvrtletí, čistý zisk jí meziročně vzrostl o 14 procent na 8,3 miliardy korun. Beneš očekává, že letošní zisk by mohl být mezi 17 a 19 miliardami korun. Loni měla společnost zisk 10,5 miliardy korun.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií.

Témata: čez | akcie | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky