Čtyři poradenské společnosti dostaly pokutu 1,8 milionu za kartel

Čtyři firmy, které se věnují poradenství v oblasti dotací, dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu v celkové výši 1,833.000 korun. Důvodem je kartelová dohoda, kterou podle úřadu společnosti uzavřely při výběrovém řízení vyhlášeném městem Prostějov. Úřad dnes o udělení pokuty informoval v tiskové zprávě.

ÚOHS
reklama

Pokuty dostaly společnosti RPSC ideas, Renards, Eunice Consulting a Erste Grantika Advisory za to, že v roce 2010 koordinovaly svou účast a nabídky do výběrového řízení, které vyhlásilo město Přerov.

Předmětem zakázky bylo poradenství a příprava žádosti o dotace z Integrovaného operačního programu. Podle dohody mezi firmami měla zakázku získat RPSV ideas, Eunice Consulting sice nabídku nepodala, ale podle dohody měla působit jako subdodavatel.

"Účastníci řízení jednali ve vzájemné shodě, čímž ovlivnili výsledek uvedeného zadávacího řízení a narušili hospodářskou soutěž na trhu dotačního poradenství v České republice. Dopustili se tak porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Nejvyšší pokutu, 880.000 korun, dostala společnost Renards, pokutu 859.000 korun uložil úřad Erste Grantika Advisory. Eunice Consulting má zaplatit 94.000 a RPSC ideas 50.000 korun.

Rozhodnutí prvního stupně zatím není pravomocné a pokutované společnosti proti němu mohou podat rozklad k předsedovi úřadu.

Témata: firmy | kartel | ÚOHS | pokuty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky