Odboráři do dvou týdnů oznámí požadavek na růst platů pro rok 2020

Odboráři se chystají do dvou týdnů oznámit své požadavky na růst platů ve veřejném sektoru pro příští rok, o kterých budou chtít vyjednávat s vládou. Budou usilovat o to, aby celá přidávaná suma putovala do základní, tedy tarifní části platů. Novinářům to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Platy ve veřejných službách a správě se zvyšovaly naposledy letos v lednu. Tarify se upravily od dvou do sedmi procent podle profesí, učitelům pak o deset procent. Velká část peněz měla putovat do odměn.

CZK
reklama

"Požadavek k nárůstu platů připravujeme, do 14 dnů informaci sdělíme. Mohu už teď prozradit, že budeme požadovat růst tarifů," uvedl Středula. Podle něj jsou takzvané nadtarifní složky jako odměny či příplatky pro většinu pracovníků "virtuální realita".

O navýšení tarifů usilovali odboráři i při loňských vyjednáváních s vládou o letošním navýšení platů. Kabinet nakonec rozhodl o rozdělení sumy do základu i do odměn. "Už neustoupíme. Situace, která nastala třeba ve zdravotnictví, kde se slíbila nějaká částka, ve finále vůbec nebyla. Lidé to prakticky ani nedostali. Je to pro nás neakceptovatelné. Víme, co to udělalo za nevoli mezi samotnými zaměstnanci," dodal Středula.

Ve veřejných službách a správě pracovalo loni podle informačního systému s průměrným výdělkem, který spravuje ministerstvo práce, 640.700 lidí. Průměrný plat dosáhl 35.437 korun. Mediánový výdělek činil 33.029 korun. Čtvrtina zaměstnanců pobírala víc než 40.695 korun, desetina měla víc než 51.433 korun. Muži vydělávali v průměru 40.033 korun, ženy průměrně 33.090 korun. Zhruba 31 procent zaměstnaných ve veřejné sféře mělo vysokoškolské vzdělání.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) před měsícem na sjezdu úřednických odborů oznámila, že její úřad už začal chystat návrh vládního nařízení na navýšení platů od ledna 2020. Nechtěla ale upřesnit, jaký růst bude navrhovat. Plánované procento tehdy nechtěla přiblížit ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Středula pak řekl, že požadavek odborů na přidání "rozhodně nebude vystrašený" a i když ekonomika zpomaluje, stále roste.

Premiér Andrej Babiš (ANO) před několika dny řekl, že takové zvyšování výdělků jako v minulých letech kvůli zpomalování hospodářského růstu neočekává. Český statistický úřad před týdnem po měsíci snížil meziroční loňský růst hrubého domácího produktu (HDP) ze tří procent na 2,9 procenta. Ministerstvo financí pro letošek původně českému hospodářství předpovídalo růst o 2,9 procenta, koncem ledna odhad upravilo na 2,5 procenta. Nezaměstnanost by měla být dál nízká, průměrně 2,2 procenta.

ČMKOS zastřešuje 13 odborových svazů veřejného sektoru, mezi které patří kromě úřednických odborů třeba zdravotnické, školské či hasičské odbory. V Asociaci samostatných odborů (ASO) je pak vlivný Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky