Šmejdy prodávající hrnce poznáte. Poznáte i ty finanční?

Na českém trhu se před několika lety roztrhl pytel s tzv. podnikovými dluhopisy, které díky agresivnímu marketingu firem, získaly na oblibě především u drobných investorů. A zatímco šmejdi prodávající hrnce sázejí na důvěřivost starších spoluobčanů, ti finanční profitují z lidské nevědomovsti a příslibu lákavého, avšak nereálného úročení.

Ilustrační fotografie
reklama

Firmy si uvědomily, že dostat peníze od banky je složité, ne-li nemožné. Banky totiž lehce poznají, když je podnikatelský plán nereálný nebo dělaný tzv. „na oko“. Neseriózní firmy si tak často půjčují od důvěřivých lidí, které zmátnou promyšleným, agresivním marketingem a příslibem i více jak 10% úroku. Jejich jediným cílem je ale vytáhnout z lidí peníze úplně stejně, jako to dělají prodejci hrnců.

„Úročení až 10 % zní sice velmi lákavě, ale už ne tolik, uvědomíme-li si, že investor nese 100% riziko. Ten nepoměr je zarážející a svým charakterem odpovídá spíše investování do akcií, kde má ovšem investor právo podílet se na řízení společnosti. U tzv. prašivých dluhopisů tomu tak není. Tam neovlivníte absolutně nic. Jen podepíšete papír a čekáte, doufáte v nemožné,“ uvádí Eliška Skřivanová, tisková mluvčí webu Rizikovedluhopisy.cz, který před praktikami neseriózních firem dlouhodobě varuje.

A jak je poznáte?

Na rozdíl od seriózních emitentů, postrádají finanční šmejdíři propracovaný obchodní plán s konkrétními čísly, která jasně stanoví dobu návratnosti investice. Chybí zde dodatečné zajištění, odpovídající rating a zejména transparentnost v podobě zveřejněných účetních výkazů ve Sbírce listin. Mezi ně patří např. účetní závěrka, výroční zpráva nebo zpráva auditora, ze kterých má investor možnost dozvědět se jak společnost hospodaří, a zda není předlužená. Dalším cenným zdrojem informací může být prospekt České národní banky, ani ten však návratnost investice nezaručuje. „Emitentem s prospektem je například společnost EMTC-Czech a.s., která i přes opakující se ztrátový výsledek hospodaření, emituje dluhopisy v objemu stovek miliónů korun,“ uvádí Skřivanová.

Nenechte se napálit

Pozor také na tzv. dluhopisové portály, z nichž některé inzerují velké množství, zjevně rizikových, emisí. Ač to veřejně nepřiznají, inkasují od emitentů provize z objemu prodaných dluhopisů. Proto je nezajímá kvalita ale kvantita firem, jež mají ve svém portfoliu.

V této souvislosti podal web Rizikovedluhopisy.cz podnět na Českou národní banku poté, co několikrát po sobě obdržel od investorů negativní zpětnou vazbu na server Dluhopisy.cz, prostřednictvím kterého byly nabízeny problémové emise společností Triload Invest, Sponge Factory nebo SEDMA Praha. Zatímco první ze jmenovaných skončila v insolvenci, druhá opakovaně měnila jednatele, až byla prodána do Lotyšska a vedení společnosti přestalo komunikovat, tak rovněž investoři SEDMA Praha stále marně čekají na připsání již druhého výnosu po splatnosti.

„Pokud jde o Váš podnět související se serverem Dluhopisy.cz, Česká národní banka Vás tímto informuje, že v současné době již prošetřuje činnost společnosti Centrum Dluhopisů s.r.o., se sídlem Dolnokrčská 1966/54, 140 00 Praha 4 – Krč,“ vyjádřila se mluvčí ČNB, Markéta Fišerová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky