Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chudoba ohrožuje v Česku stále více lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ohrožení příjmovou chudobou se podle aktuální zprávy loňského pravidelného šetření o příjmech a životních podmínkách domácností ČSÚ aktuálně týká 9,6 % Čechů. O rok dříve to bylo 9,1 %, což představuje 5% nárůst. Přesto je Česká republika mezi zeměmi s nejnižším podílem takto ohrožených osob. Lidé také stále více dbají o zajištění pro případ nouze a více si pojišťují své klíčové úvěry pro případ neschopnosti splácet.

Z šetření také vyplynulo, že téměř desetina českých domácností platí za bydlení včetně energií více než 40 % ze svých čistých příjmů. „Hranice příjmové chudoby se liší podle typu domácností. Pro domácnost jednotlivce činí 11 963 korun za měsíc, u rodičů se dvěma menšími dětmi jde o 25 122 korun na domácnost,“ vysvětluje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Aktuální statistiky BNP Paribas Cardif Pojišťovny potvrzují, že Češi myslí stále více také na budoucnost a možné komplikace. „Zaznamenáváme dlouhodobě meziroční nárůsty zájmu o Pojištění schopnosti splácet, které lidi chrání proti rizikům znemožňujícím řádné splácení úvěru. Objem pojištění osobních úvěrů vloni meziročně vzrostl o 7 % a hypotečních úvěrů, které jsou často pro rodinný rozpočet největší zátěží, dokonce o 15 %,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

Témata:  chudoba Česko lidé důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.