Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chudoba ohrožuje v Česku stále více lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ohrožení příjmovou chudobou se podle aktuální zprávy loňského pravidelného šetření o příjmech a životních podmínkách domácností ČSÚ aktuálně týká 9,6 % Čechů. O rok dříve to bylo 9,1 %, což představuje 5% nárůst. Přesto je Česká republika mezi zeměmi s nejnižším podílem takto ohrožených osob. Lidé také stále více dbají o zajištění pro případ nouze a více si pojišťují své klíčové úvěry pro případ neschopnosti splácet.

Z šetření také vyplynulo, že téměř desetina českých domácností platí za bydlení včetně energií více než 40 % ze svých čistých příjmů. „Hranice příjmové chudoby se liší podle typu domácností. Pro domácnost jednotlivce činí 11 963 korun za měsíc, u rodičů se dvěma menšími dětmi jde o 25 122 korun na domácnost,“ vysvětluje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Aktuální statistiky BNP Paribas Cardif Pojišťovny potvrzují, že Češi myslí stále více také na budoucnost a možné komplikace. „Zaznamenáváme dlouhodobě meziroční nárůsty zájmu o Pojištění schopnosti splácet, které lidi chrání proti rizikům znemožňujícím řádné splácení úvěru. Objem pojištění osobních úvěrů vloni meziročně vzrostl o 7 % a hypotečních úvěrů, které jsou často pro rodinný rozpočet největší zátěží, dokonce o 15 %,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

Témata:  chudoba Česko lidé důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.