Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se dařilo tuzemským bankám v roce 2018? Některým zisky rostly, jiným klesaly

Jak se dařilo tuzemským bankám v roce 2018? Některým zisky rostly, jiným klesaly
Jak se dařilo tuzemským bankám v roce 2018? Některým zisky rostly, jiným klesaly
Foto: AdobeStock

PR článek - Českým bankám se daří, především pak těm menším nízkonákladovým zisky raketově stoupají. Mezi nejziskovější bankovní domy patří ČSOB, a to i přestože si oproti roku 2017 v loňském roce mírně pohoršila. Jaký byl rok 2018 pro tuzemské banky?

Klienti do Air bank a Equa bank se jen hrnou

Air bank je jednou z bank, která v loňském roce slavila úspěch. Její nekonsolidovaný čistý zisk vzrostl o 139 %. Banka už od prvopočátku jede na vlně růstu, klienti přibývají a počet poskytnutých půjček i sjednaných běžných a spořicích účtů se zvyšuje. Jen za rok 2018 si polepšila o více jak 76 000 klientů. Navíc banka rozšiřuje i své portfolio o platbu mobilem, kontokorent, půjčku v mobilu a mnohé další služby.

Trojnásobného nárůstu se dočkala Equa bank. Banka zaznamenala navýšení v počtu klientů, poskytnutých půjček i vkladů. Spotřebitelské půjčky vykázaly meziroční nárůst o 25 %, objem hypoték pak o 11 %.

Tuzemské banky rozšiřují síť poboček a vkladových bankomatů

Fio banka zažívá prosperitu už šestým rokem, v roce 2018 banka přivítala do svých řad přes 100 000 nových klientů, díky tomu se tak stala pátou největší bankou u nás. Expanzi Fio banka zaznamenala na poli poboček a do budoucna chystá i více bankomatů a rozšířit produktové portfolio.

Mírného nárůstu se dočkala v roce 2018 také MONETA Money Bank, jejíž čisté zisky vzrostly z 3,9 miliardy Kč na 4,2 miliardy Kč. A pozadu nezůstává ani Raiffeisenbank, která zaznamenala meziroční navýšení jak v rámci celkových zisků, tak i u klientských úvěrů a vkladů. Navíc se bance podařilo rozšířit síť čím dál více populárnějších vkladových bankomatů a otevřít šest nových bankovních poboček.

ČSOB a Komerční bance v loňském roce zisky klesaly

Jednou z bank, která si v roce 2018 pohoršila je ČSOB, jejíž zisky meziročně klesly z 17,5 miliard Kč na 15,8 miliard Kč. Důvodem jejího propadu jsou mimořádné výnosy, vyšší provozní náklady i ztráta ze znehodnocení.

Ani Komerční banka nepřekonala časy z roku 2017, její čisté zisky klesly z 15,4 miliard Kč na 14,8 miliard Kč. I přesto byl ale loňský rok pro banku úspěšný. Zvýšil se objem poskytnutých úvěrů, a to jak těch na bydlení, tak i těch spotřebitelských. Větší zájem banka také zaznamenala o podnikatelské půjčky.

Komerční banka slavila také na poli internetového a mobilního bankovnictví. Přímé bankovnictví využívalo v prosinci roku 2018 zhruba 1 455 000 klientů. A že se zákazníci nebojí inovací, prokázali i tím, že jen v průběhu prvních třech měsíců jich téměř 100 000 začalo využívat novou bankovní službu KB Klíč.

Témata:  PR článek banky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.