Sněmovna schválila rozšíření finančních kontrol ve veřejné správě. Kdo bude nově kontrolován?

Finanční kontroly zřejmě nově zahrnou také dobrovolné svazky obcí a jejich příspěvkové organizace a Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Počítá s tím vládní novela zákona o finanční kontrole ve veřejné správě, kterou dnes schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jde jen o technickou novelu.

Ilustrační fotografie
reklama

Novela reaguje na směrnici EU, která požaduje zavést systém řízení a kontroly veřejných financí u všech subjektů veřejné správy. Proto je podle podkladů nynější právní úprava nedostatečná. Novela v souladu se směrnicí rozšiřuje okruh orgánů veřejné správy, na které zákon o finanční kontrole dopadá. Orgánem veřejné správy je podle novely nově i dobrovolný svazek obcí, příspěvková organizace dobrovolného svazku obcí a státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Ministryně Schillerová již dříve uvedla, že Česko dostalo už před čtyřmi lety upozornění, že v této oblasti evropskou legislativu plně nepřejalo. Novelu je proto podle ní nutné schválit co nejdříve.

"Směrnice členským státům ukládá povinnost nastavit systémy řízení a kontroly veřejných financí ve všech organizacích sektoru vládních institucí. Smyslem tohoto požadavku Evropské unie je zajistit dostupnost spolehlivých fiskálních údajů jako nutný předpoklad pro výkon dohledu a monitorování, které umožní rychlou reakci v případě neočekávaného rozpočtového vývoje členských států," uvádí podklady k novele.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky