Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB rozhodne o sazbách a představí novou prognózu

ČNB, ilustrační fotografie
ČNB, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků rada pravděpodobně nechá sazby beze změny.

Rozhodování komplikuje především vývoj v zahraničí, v poslední době například údaje o zpomalení německé ekonomiky nebo vyjednávání o brexitu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je na 1,75 procenta. Zasedání rady se zúčastní všech sedm členů rady.

ČNB zároveň zveřejní novou makroekonomickou prognózu. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška ČNB v prognóze sníží výhled růstu HDP a pravděpodobně i inflace. Prognóza bude zároveň podle něj ukazovat na potřebu dalšího zpřísňování měnové politiky, ale v menším rozsahu než předchozí odhady.

V loňském roce ČNB zvýšila úrokové sazby pětkrát. Na zasedání v prosinci je ale nechala beze změny s tím, že nižší inflace a vnější faktory tlumí potřebu se zvyšováním úroků spěchat.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) úrokové sazby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.