ČNB má stále k dispozici výroční dvacetikorunové mince

Po třech dnech výměny dvacetikorunových mincí a papírových stokorun ke 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska jich má stále Česká národní banky zhruba čtvrtinu na výměnu. Výměna začala ve středu, v pobočkách ČNB byl o ni velký zájem. Dnes už ovšem například fronty před pražskou centrálou České národní banky v ulici Na Příkopě byly minimální, před 9:00 čítala zhruba 20 lidí.

ČNB, ilustrační fotografie
reklama

Přesný počet mincí a bankovek, který centrální bance zbývá k distribuci, ČNB nesděluje. Emise byla stanovena v množství 200.000 kusů od každého vzoru dvacetikorun s portréty prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila, tedy celkem 600.000 mincí, a 200.000 stokorunových bankovek s přítiskem.

Na pracovištích ČNB si zájemci mohou vyměnit najednou tři kusy od každého vzoru za hotovost ve stejné hodnotě, tedy až devět dvacetikorun a tři stokoruny s přítiskem. Výměna potrvá do vyčerpání zásob.

Mince a bankovky není možné objednat ani zaslat. Možná je jen výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky na pracovištích ČNB v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Seznam a otevírací doba všech sedmi územních pracovišť ČNB, kde mince vyměňují, jsou dostupné na webu ČNB. Pobočky ČNB mají otevřeno pro veřejnost do 14:00.

Loni 24. října vydala centrální banka ke 100. výročí vzniku Československa dvacetikorunové mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Jejich prodej na pobočkách centrální banky rovněž doprovázely několikahodinové fronty. ČNB tehdy ukončila výměnu 30. října.

Dvacetikorunové mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky