Z EET unikají citlivá data podnikatelů. K nezabezpečeným údajům má přístup téměř každý

Zástupci podnikatelů na dnešní tiskové konferenci demonstrovali, jakým způsobem mohou unikat citlivá data podnikatelů zapojených do EET. Elektronická evidence je podle nich navržena nedbale a nesplňuje základní požadavky na bezpečnost.

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

„K údajům z EET se může dostat téměř každý. Pokud někdo chce, zjistí obraty jednotlivých provozoven, měsíční prodeje, prodeje ve dnech v týdnu i prodeje v hodinách i minutách,“ upozornil IT expert a dlouhodobý bojovník proti EET Boleslav Buzek.

Právě zmíněný obrat provozoven a další podobné údaje jsou podle obchodního zákoníku obchodním tajemstvím. EET je tedy v přímém rozporu s českým obchodním právem i obchodním právem euroatlantických zemí. Česká EET totiž ohrožuje nejen české živnostníky, ale také velké firmy i nadnárodní řetězce.

„Dle vývoje obratu lze např. vyčíst, ve kterém místě se lépe podniká, v jaké dny a jaké jsou sezónní výkyvy. Na základě těchto informací lze rozhodovat o významných investicích i o optimalizaci zásob v sezónních výkyvech a získat tím nekalou konkurenční výhodu,“ doplnil Buzek.

Zástupci podnikatelů sdružení v Podnikatelských odborech i dalších uskupeních proto vyzývají ministerstvo financí a premiéra Andreje Babiše k okamžitému rušení EET.

K jejich výzvě se také připojují i někteří poslanci. Podle Jana Skopečka z ODS EET absolutně nic nepřinesla a údaje, kterými se ministerstvo financí ohledně EET chlubí, jsou pouze vycucaná z prstu.

Pokud nebude na podnikatelskou výzvu ministerstvo reagovat, budou podnikatelé postupovat soudní cestou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky